Orkaan Fiona - Joe Biden belooft steun aan zwaar getroffen Puerto Rico

Nieuws | "Wij zijn hoogst persoonlijk naar hier gekomen om te tonen dat we jullie bijstaan en dat heel Amerika jullie bijstaat." Joe Biden heeft maandag zijn steun beloofd aan Puerto Rico, het Amerikaans territorium in de Caraïben dat zwaar geteisterd is door de orkaan Fiona en dat zich soms verwaarloosd voelt door de federale autoriteiten.

Door Belga

Deel dit nieuws

Voordat de president sprak, onder een dreigende hemel, vatte Pedro Pierluisi, de gouverneur van het eiland, het gevoel samen van de zowat drie miljoen inwoners van het arme 'niet-geïncorporeerd gebied'. "Mijn vragen zijn heel eenvoudig, meneer de president: wij willen in tijden van nood net zo behandeld worden als onze landgenoten in de Verenigde Staten."

In Puerto Rico zijn zeker tien doden gevallen na de doortocht van Fiona. De orkaan heeft de water- en stroomvoorziening tijdelijk afgesneden en de inspanningen voor de wederopbouw na eerdere dodelijke orkanen in 2017 tenietgedaan.

"Wij zijn hoogst persoonlijk naar hier gekomen om te tonen dat we jullie bijstaan en dat heel Amerika jullie bijstaat", verzekerde de president die vergezeld werd door zijn vrouw Jill.

Toen Biden het Witte Huis verliet, deed hij een opvallende bekentenis, tevens een sneer naar zijn voorganger Donald Trump. "Ik ga naar Puerto Rico omdat we niet goed voor hen gezorgd hebben."

Trump kreeg in 2017 kritiek op wat werd gezien als een moeizame federale reactie na de doortocht van de orkanen Irma en Maria, die volgens de lokale autoriteiten verantwoordelijk waren voor bijna 3.000 doden in Puerto Rico, een eiland waar meer dan 40 procent van de bevolking in armoede leeft.

Behalve federale noodhulp voor reddingsoperaties en het verwijderen van puin, kondigde Biden een fonds van 60 miljoen dollar om de verdediging van het eiland tegen het stijgende water op lange termijn te versterken.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top