Proces gestart tegen extreemrechtse militie Oath Keepers wegens opruiing

Nieuws | Het proces van verschillende leden van de extreemrechtse militie Oath Keepers is vandaag van start gegaan. De vijf namen in januari vorig jaar deel aan de bestorming van het Capitool en worden als eersten vervolgd voor opruiing.

Door Belga

Deel dit nieuws

Oprichter Stewart Rhodes, een ex-militair bekend voor zijn ooglapje en vurige tirades, en vier lokale verantwoordelijken van de militie worden ervan beschuldigd op 6 januari 2021 het Capitool te hebben bestormd met een duizendtal andere aanhangers van Donald Trump. 

"Ze hebben een plan bekokstoofd voor een gewapende opstand tegen een fundament van de Amerikaanse democratie", zei de openbaar aanklager volgens persbureau Reuters in zijn openingspleidooi.

Stewart Rhodes, Kelly Meggs, Thomas Caldwell, Jessica Watkins en Kenneth Harrelson waren maandag aanwezig in de rechtbank. Hun advocaten zouden naar verluidt pleiten dat de vijf de regering niet willden omverwerpen, maar dachten dat Trump de Insurrection Act zou inroepen, die een president in staat stelt om in uitzonderlijke gevallen militairen te mobiliseren.

Sinds de bestorming van het Capitool zijn al meer dan 870 personen opgepakt, een honderdtal van hen kreeg al een gevangenisstraf vanwege gewelddaden tegen de politie. Niemand heeft zich echter al moeten verantwoorden voor opruiing, een aanklacht gebaseerd op een wet die na de burgeroorlog werd aangenomen om de laatste zuidelijke rebellen te onderdrukken.

Volgens de akte van beschuldiging hebben de Oath Keepers "samengezworen om zich met geweld te verzetten tegen de legale overdacht van de presidentiële macht". De vijf riskeren tot twintig jaar cel. 

Rhodes wordt er concreet van beschuldigd dat hij al vanaf november 2020 zijn troepen is beginnen verzamelen. "We gaan er niet uit geraken zonder burgeroorlog", schreef hij twee dagen na de presidentsverkiezingen op een berichtenapp.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top