One day, one goal: Vincent Candela van latere landskampioen AS Roma doet monden openvallen tegen Bari

Serie A |

Op 20 mei 2001 trekt AS Roma op de 31e speeldag van de Serie A naar Bari. De bijna 34.000 toeschouwers in Zuid-Italië kregen net voor het halfuur een wonderbaarlijke Romeinse openingsgoal van de Fransman Vincent Candela te zien.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het Roma van zo’n 20 jaar geleden had met Jonathan Zebina, Cafu, Gabriel Batistuta, Francesco Totti en Vincenzo Montella verschillende ronkende namen in de ploeg. Ook de Franse vleugelverdediger Vincent Candela, die in 1997 was overgekomen van Guingamp, maakte in die periode al een aantal jaren deel uit van de Giallorossi. Hij brak die dag op weergaloze wijze de ban in en tegen Bari.

Candela veroverde op zo’n 25 meter van het doel van de tegenstander de bal. Hij rukte al jonglerend op en ramde het leer van even buiten de 16 met een geniale ingeving in de rechterbovenhoek en effende daarmee het pad voor zijn team.

Het bleek de voorbode van een vlotte 1-4 zege. Ducio Innocenti kreeg aan de overzijde enkele minuten later een rood karton onder de neus geduwd, waarmee de gastheer op korte tijd een dubbele opdoffer moest verwerken die het niet meer te boven zou komen. Toen Batistuta op slag van rust de voorsprong verdubbelde, was de wedstrijd helemaal gelopen. Cafu en Batistuta diepten in de tweede helft verder uit. De eerredder van Gionatha Spinesi in de laatste minuut van de reguliere speeltijd was niet meer dan een doekje voor het bloeden.

Laatste landstitel

Met de ruime overwinning werd de hand gelegd aan de derde en laatste landstitel uit de clubgeschiedenis. Het ging de laatste drie speeldagen in met een bonus van zes punten op eerste achtervolger Juventus, maar door twee gelijke spelen op rij tegen Milan en Napoli bleef het spannend tot op de slotspeeldag.

Op de 34e en laatste speeldag werd het kampioenschap in het eigen Stadio Olimpico uiteindelijk toch over de streep getrokken door met 3-1 te winnen van Parma.

Candela zou nog tot 2005 in de Italiaanse hoofdstad vertoeven. In het latere verloop van zijn carrière lag hij onder contract bij het Engelse Bolton Wanderers en de Italiaanse teams Udinese en Siena, dat hem vlak voor zijn voetbalpensioen nog uitleende aan Messina.

Fan van deze reeks? Bekijk dan hier hoe Toni Kroos Hannover sloopte.

(bekijk het doelpunt van Candela vanaf 0:57)

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top