5 dingen die je niet wist over Tim Burtons animatiefilm ‘Frankenweenie’

Films |

Het is 10 jaar geleden dat de (nieuwe versie van) Tim Burtons animatiefilm ‘Frankenweenie’ uitkwam. In de duistere verhaallijn, helemaal in de stijl waar de regisseur bekend om staat, slaagt de jonge Victor erin zijn geliefde hond Sparky weer tot leven te wekken. Om de verjaardag van de film te vieren, onthult Pickx vijf dingen die je niet wist over deze eigenzinnige poductie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

200 poppen

Net als de andere baanbrekende werken van Tim Burton is ‘Frankenweenie’ gemaakt in stop-motion. Dit betekent dat elk personage in de film zijn eigen pop had. Omdat verschillende animatoren tegelijkertijd aan verschillende scènes werkten was er meer dan één pop per personage nodig. Zo waren er 17 Victor- en 12 Sparky-poppen – en dan tellen we nog niet eens de reservepoppen voor het geval er één gerepareerd moest worden. In totaal waren er niet minder dan 200 poppen nodig op de set om ‘Frankenweenie’ te produceren.

Een ‘echt’ ziekenhuis

Om al deze poppen te verzorgen, moest er een heus ziekenhuis op poten worden gezet. Wanneer de poppen tijdens het filmen werden beschadigd, moesten professionals ze repareren. Soms was dat maar een kwestie van haartje toevoegen of de textuur van de huid corrigeren. Andere keren, bij ernstigere incidenten, moesten ledematen opnieuw worden aangehecht. Het poppenziekenhuis was dan ook constant volzet, zowel voor kostuumreparaties als grotere operaties.

Geïnspireerd door horrorklassiekers

‘Frankenweenie’ is natuurlijk rechtstreeks geïnspireerd op de grote horrorklassiekers. De titel en het script zijn een directe verwijzing naar het beroemde ‘Frankenstein’. Victor laat zijn hond herrijzen op precies dezelfde manier als Dr. Frankenstein zijn monster: met behulp van krachtige bliksemschichten. Ook de namen van de personages zijn directe verwijzingen naar horrorklassiekers. Victor Frankenstein is het meest opvallende voorbeeld, maar we moeten ook wijzen op het gebruik van de achternaam Van Helsing (een verwijzing naar Dracula), terwijl Edgar rechtstreeks is geïnspireerd door de acteur Peter Lorre, meester van de horror.

Een denkbeeldig land

Het verhaal van Victor en Sparky speelt zich af in het fictieve Europese New Holland. De esthetiek van de buurten die in de film worden afgebeeld, lijkt dus meer op wat we hier kennen. Er staat zelfs een molen op een heuvel die over de stad uitkijkt, waar Nederlandse festiviteiten worden gevierd. De karakteristieke voorstedelijke sfeer is echter geïnspireerd op Tim Burtons Amerikaanse woonplaats: Burbank, Californië. De plaats waar hij opgroeide, diende als inspiratie voor de regisseur in verschillende van zijn vroege films, zoals ‘Beetlejuice’ en ‘Edward Scissorhands’, want achter de mooie villa’s met vier voorgevels kunnen veel eigenaardigheden schuilgaan.

Een persoonlijk verhaal

Het verhaal van ‘Frankenweenie’ is zeer universeel: veel mensen hebben een huisdier verloren, vooral als kind, en zijn getekend door die gebeurtenis. Dit is ook het geval voor Tim Burton, die een eerbetoon brengt aan zijn eigen hond door middel van het personage Sparky. Zijn hond heette Pepe, en de regisseur groeide met hem op van zijn derde tot zijn tiende. Onrechtstreeks realiseerde hij eindelijk zijn droom om zijn hond weer tot leven te wekken door zijn personage, Victor, deze kans te geven.

Ontdek 'Frankenweenie' op Disney+, beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top