Permanente btw-verlaging en invoering accijns zo goed als rond

Nieuws | De kans is groot dat de federale regering het tijdens de begrotingsonderhandelingen eens raakt over de definitieve verlaging van de btw op gas en elektriciteit naar 6 procent, gekoppeld aan de invoering van een systeem met accijnzen. Dat werd vandaag in regeringskringen vernomen.

Door Belga

Deel dit nieuws

De Vivaldi-regering verlaagde ruim een half jaar geleden de btw op gas en elektriciteit al van 21 naar 6 procent om de forse energiefactuur te drukken. Het was ook al snel de bedoeling een systeem met accijnzen in te voeren, wat het mogelijk moet maken beter in te spelen op prijsschommelingen. Bovendien kan de overheid via accijnzen bijvoorbeeld een verschil maken tussen een basispakket waar je minder accijnzen op heft en grootverbruikers die dan meer zouden betalen. Accijnzen spelen immers in op het volume, terwijl de btw op de prijzen geldt.

Voor die hervorming werd gekeken naar minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) en van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). Enkele weken geleden liet vicepremier Frank Vandenbroucke (Vooruit) al verstaan dat de verlaging naar 6 procent een 'blijver' was. Binnen de regering is "de kogel door de kerk" dat de btw definitief op 6 procent blijft, verwoordde hij het maandag nog eens. "Iedereen is ervan overtuigd dat een tarief van 21 procent om vele redenen blind en onrechtvaardig is."

Binnen regeringskringen valt te horen dat de gesprekken over die hervorming al vrij ver gevorderd zijn en is men eerder optimistisch er tegen volgende week mee rond te raken. Zoals bekend trekt de premier volgende week dinsdag naar de Kamer met zijn state of the union, met de grote beleidslijnen voor het komende politieke werkjaar.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top