Meer studenten in hoger onderwijs, maar velen studeren niet of later af

Nieuws | Steeds meer studenten gaan in de OESO-landen naar het hoger onderwijs. Dat is een goed teken, maar toch heeft niet iedereen dezelfde toegang tot het onderwijs en is het percentage studenten dat in de voorziene tijd afstudeert in bepaalde landen erg laag. Dat blijkt uit een nieuw OESO-rapport over onderwijs. Ook België scoort onder het OESO-gemiddelde als het gaat over het aantal studenten dat niet "op tijd" afstudeert.

Door Belga

Deel dit nieuws

Het aantal 25- tot 34-jarigen dat in de OESO-landen een diploma hoger onderwijs haalde, is gestegen van gemiddeld 27 procent in 2000 tot 48 procent in 2021, blijkt uit 'Education at a Glance 2022'.

Toch studeren ook veel studenten niet af of doen ze lang over hun studies. Zo heeft gemiddeld slechts 39 procent van de studenten op drie jaar tijd een bachelordiploma. In België ligt dat gemiddelde nog lager: 32 procent in Vlaanderen en 21 procent in Franstalig België. Na nog eens drie jaar studeren scoort Vlaanderen met 67,5 procent beter dan het OESO-gemiddelde (65 procent), Franstalig België doet het minder goed (52 procent).

"Als je zoals België een open selectie van studenten hebt, dan is het evident dat de slaagcijfers lager liggen", zegt OESO-onderwijsexpert Dirk Van Damme. Hij vindt het dan ook geen probleem dan ons land lager scoort, omdat het scholingsniveau wel vrij goed is: 51 procent van de 25- tot 34-jarigen heeft een hoger diploma. "Toch kan de afstudeergraad beter. Niet door de voorwaarden voor de instroom strenger te maken, dat is een maatschappelijke keuze die gemaakt werd, maar wel door de doorstroom efficiënter te maken waardoor meer mensen op een normale periode hun studies kunnen afronden", aldus Van Damme. Hij wijst dan bijvoorbeeld op de harde knip die in Vlaanderen wordt ingevoerd, maar het zal enkele jaren duren voor die een effect heeft op de cijfers.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top