EU veroordeelt beelden van vermeend oorlogsgeweld door Armenië en Azerbeidzjan

Nieuws | De Europese Commissie roept op tot een onderzoek naar video's met vermeende oorlogsmisdaden door Armenië en Azerbeidzjan. Dat heeft een woordvoerder van de Commissie vandaag gezegd. "De Europese Unie veroordeelt elke schending van het internationaal recht en misdaden tegen de menselijkheid. Wij roepen op tot een onmiddellijk en uitgebreid onderzoek door de bevoegde autoriteiten", luidt het.

Door Belga

Deel dit nieuws

De speciale Europese vertegenwoordiger Toivo Klaar lanceerde zondag al een oproep voor meer duidelijkheid na de publicatie van een video waarop de executie van Armeense krijgsgevangenen te zien zou zijn. "Als deze video authentiek blijkt te zijn, is dit een oorlogsmisdaad die moet worden onderzocht en de daders moeten worden gestraft", schreef Klaar op Twitter.

Later voegde hij eraan toe dat hij "meerdere video's heeft ontvangen waarop oorlogsmisdaden tegen Azerbeidzjanen te zien zijn". Ook die moeten worden onderzocht en indien ze authentiek blijken, moeten de daders verantwoordelijk worden gesteld, zei Klaar. 

De twee vooralige Sovjetrepublieken zijn het al jaren oneens over de enclave Nagorno-Karabach. In 2020 laaiden de gevechten opnieuw op. Half september nog vielen bij een aanval van Azerbeidzjan aan beide kanten meer dan 200 doden.

Het Armeense ministerie van Defensie wil de eerste video analyseren, maar zei dat er geen twijfel bestaat over de echtheid ervan. Ook Azerbeidzjan wil de authenticiteit ervan controleren, aldus mediaberichten.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top