Van Perkamentus tot Meester Yoda: inspirerende filmleraren in vijf citaten

Films |

Op woensdag 5 oktober vieren we de Internationale Dag van de Leraar! Zowel in het echte leven als in de filmwereld hebben sommige leraren een enorme impact op ons, en brengen ze ons wijze levenslessen bij. Pickx ging op zoek naar enkele inspirerende citaten van fictieve leraren.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Albus Perkamentus in de wereld van 'Harry Potter'

“Geluk kan worden gevonden, zelfs in de donkerste tijden, als je maar onthoudt het licht aan te doen.”

In de hele “Harry Potter”-saga probeert het schoolhoofd van Zweinstein, Albus Perkamentus, voortdurend zijn leerlingen te begeleiden, zowel bij hun studie als in het leven. Hij is mysterieus, maar vooral inspirerend: zijn hoge leeftijd en de omvang van zijn krachten maken hem tot een bron van wijsheid. Dit citaat herinnert ons eraan dat geluk nooit zo ver weg is als we denken, en dat we allemaal de schakelaar om het te vinden binnen handbereik hebben. Een spreuk als ‘Lumos’ is dus zelfs niet nodig: het licht zit in ons.

De 'Harry Potter'-saga is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

John Keating in ‘Dead Poets Society’

“Ik sta op mijn bureau zodat ik niet vergeet dat je jezelf moet dwingen om alles steeds vanuit een andere hoek te bekijken.”

In ‘Dead Poets Society’ vat professor Keating – een van de meest iconische rollen van wijlen Robin Williams – in zijn eentje de impact samen die een leraar kan hebben op het leven van zijn leerlingen. Op het eerste gezicht kunnen zijn lesmethoden verrassend lijken. Maar als je ziet hoe zijn studenten hun kijk op het leven veranderen, kun je niet anders dan het eens zijn met zijn waanzin. In de hele film komt een symbolisch gebaar terug: op je bureau gaan staan om het leven vanuit een andere hoek te bekijken. Een krachtige herinnering om niet te vertrouwen op wat je denkt te weten, maar om altijd een nieuw perspectief te zoeken.

Charles Xavier in de ‘X-Men’-saga

“Het is niet omdat iemand struikelt en de weg kwijtraakt, dat hij voor altijd verloren is.”

Professor X is de oprichter van een speciale school, Xavier’s School for Gifted Youngsters, voor getalenteerde jonge mutanten. Toegeeflijkheid en tolerantie zijn de sleutel tot de school, omdat de krachten waarmee mutanten zijn begiftigd hen soms op een dwaalspoor kunnen brengen. Met deze zin herinnert Charles Xavier ons eraan dat we niet te snel iemand moeten veroordelen, ook onszelf niet. Soms kun je afdwalen, zonder meteen ook voorgoed een verloren zaak te zijn. Dit verklaart waarschijnlijk waarom hij de banden met zijn oude vijand Magneto, met wie hij een gemeenschappelijk verleden deelt, nooit helemaal heeft kunnen doorknippen.

Bekijk de ‘X-Men’-films nu op Disney+, beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx.

Mr. Miyagi in ‘Karate Kid’

“Weet je nog de les over balans? Les niet alleen voor karate. Les voor het hele leven. Het hele leven heeft een balans.”

Het is onmogelijk om meneer Miyagi niet in deze lijst te noemen, die in gebroken Engels (hierboven zo goed als mogelijk vertaald naar het Nederands) karate, maar ook het leven, aan zijn leerling Daniel Russo probeert bij te brengen. Door de discipline die inherent is aan deze krijgskunst, ontdekt de jonge tiener zichzelf en leert hij zich te handhaven. Om zijn onstuimige temperament in toom te houden, moedigt meneer Miyagi hem aan om evenwichtig te zijn en de balans op te zoeken, zowel in zijn sport als in het leven. Daarbij herinnert hij de kijkers eraan niet te overdrijven, in eender welke zin.

‘Karate Kid’ is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

Yoda in het ‘Star Wars’-universum

“Probeer het niet! Doe het, of doe het niet. Er is geen proberen.”

De citaten van Yoda, grootmeester van de Jedi-orde, zijn stuk voor stuk inspirerender dan de vorige. Het moet gezegd dat het kleine groene wezen de Kracht als geen ander beheerst en in de loop der jaren zeer veel wijsheid heeft vergaard. Zelfs zonder lichtzwaard kunnen we veel leren van dit personage. In dit citaat herinnert hij ons eraan dat we niets moeten ondernemen met de overtuiging dat mislukking mogelijk is. Ergens aan beginnen met het oog op mislukking, zelfs potentieel, kan de taak die je wil volbrengen van meet af aan in gevaar brengen. Als de enige optie succes is, kan men dat pad alleen voor zichzelf creëren, zo kan je Yoda’s les verooorden.

Bekijk de hele ‘Star Wars’-reeks nu op Disney+, beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top