Parlementsverkiezingen Letland - Partij van premier Karins leidt in exitpolls

Nieuws | De centrumrechtse partij Nieuwe Eenheid van premier Krisjanis Karins lijkt de parlementsverkiezingen in Letland gewonnen te hebben. Dat blijkt zaterdag uit exitpolls van de Letse openbare omroep en persbureau Leta na het sluiten van de stemlokalen.

Door Belga

Deel dit nieuws

Nieuwe Eenheid zou volgens de polls 22,5 procent van de stemmen hebben gewonnen. De centrumpartij boekt daarmee een ruime voorsprong op een Verenigde Lijst van groenen en regionale partijen (11,5 procent) en de centrumrechtse Unie van Groenen en Boeren (10,9 procent).

Zo lijkt Karins de beste kansen te hebben om door president Egil Levits belast te worden met de vorming van een nieuwe regering. Van de drie coalitiepartners van de premier raakten er wel slechts twee opnieuw in het parlement: de conservatieve Nationale Alliantie (8,4 procent) en de liberale partij (5,2 procent).

De huidige centrumrechtse coalitie van Karins heeft dus geen meerderheid meer in de Saeima, zoals het honderd zetels tellende parlement in Riga wordt genoemd. De grootste verliezer lijkt echter de oppositiepartij Harmonie te zijn. Volgens de polls zou de partij, die haar stemmen haalt bij de grote Russischtalige minderheid in het land, de kiesdrempel niet halen.

De campagne werd dan ook gedomineerd door de Russische invasie in Oekraïne. Ook onder de 1,9 miljoen inwoners van de Baltische staat is er grote bezorgdheid over de stijgende inflatie en de hoge energieprijzen.

De eerste officiële resultaten worden zondag verwacht.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top