Tweeduizend mensen betogen in Brussel tegen het Iraanse regime

Nieuws | Zo'n 2.000 mensen trekken namiddag door de straten van Brussel om te protesteren tegen het Iraanse regime. De betoging is tot stand gekomen na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini in Iran en uit solidariteit met de massale protesten die sinds haar overlijden in het land plaatsvinden.

Door Belga

Deel dit nieuws

De betoging vertrok aan het Troonplein en heeft intussen haar eindpunt, het Schumanplein bereikt. Aan het hoofd van de manifestatie stapt prominent een grote groep vrouwen maar de betoging heeft mensen van alle leeftijden op de been gebracht. Die roepen slogans tegen het Iraanse regime, maar ook leuzen als "Mijn lichaam, mijn keuze" en "Vrouw, leven, vrijheid."

Bij veel betogers is de woede over de gebeurtenissen in Iran duidelijk voelbaar.

"Dit heeft al veel te lang geduurd, er moet een einde aan komen", klink het uit de mond van een deelneemster aan de betoging. "Ik ben hier uit solidariteit met de vrouwen in Iran. Ik woon hier in België en dit is het enige dat ik kan doen om hen te steunen. Dan moet ik dat ook doen."

Voorlopig is de betoging zonder incidenten verlopen.

De massale protesten tegen het Iraanse regime begonnen op 16 september na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Amini kwam om het leven nadat ze werd gearresteerd voor het overtreden van de strenge kledingvoorschriften. Tijdens de protesten in Iran vielen volgens een ngo al minstens 83 doden. Iran wijst met een beschuldigende vinger naar het buitenland dat de protesten zou oppoken.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top