Europese Unie en Afrikaanse Unie veroordelen staatsgreep

Nieuws | De Europese Unie en de Afrikaanse Unie hebben vandaag de nieuwe staatsgreep in Burkina Faso veroordeeld. Het blijft intussen onrustig in de hoofdstad Ouagadougou, waar zaterdag opnieuw militairen op straat werden gestuurd.

Door Belga

Deel dit nieuws

In een mededeling laakte de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Josep Borrell dat de coup in het West-Afrikaanse land de inspanningen van de regionale samenwerkingsorganisatie Ecowas in gevaar brengt. Met Ecowas was op 3 juli een akkoord gesloten dat de grondwettelijke orde in Burkina Faso tegen juli 2024 moest herstellen.

Ook voorzitter Moussa Faki Mahamat van de Commissie van de Afrikaanse Unie veroordeelde "de ongrondwettelijke regeringswissel" en drong aan op het herstel van de grondwettelijke orde tegen juli 2024. Hij roept de militairen op om "zich onmiddellijk te onthouden van elke daad van geweld of bedreigingen tegenover de burgerbevolking, de publieke vrijheden en de mensenrechten". 

Een dag na de coup weerklonken volgens het Franse persbureau AFP vandaag opnieuw geweersalvo's in het centrum van Ouagadougou. Net als gisteren namen militairen hun posities aan de belangrijkste verkeersassen van de stad in, met name in de wijk Ouaga 2000, waar het presidentschap is gehuisvest. 

Burkina Faso, één van de armste landen van de Sahel, kende gisteren een tweede staatsgreep in acht maanden tijd. Luitenant-kolonel Paul-Henri Sandaogo Damiba, die in januari de macht had gegrepen, werd aan de dijk gezet door Ibrahim Traoré, commandant van een militaire eenheid in het noorden van het land, dat gebukt gaat onder jihadistisch geweld. 

Als reden voor de machtsovername wezen de militairen op "de aanhoudende achteruitgang van de veiligheidssituatie" in Burkina Faso. De coupplegers kondigden ook aan dat de grondwet wordt opgeschort en de regering ontbonden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top