Raymond Mommens, de onverwachte man in de ploeg van Guy Thys in 1986

Rode Duivels | Raymond Mommens heeft nog steeds het record van het grootste aantal gespeelde wedstrijden in de Belgische hoogste voetbalcompetitie en is dus een grote naam in ons land. Maar bij de nationale ploeg bleef hij anoniem op de achtergrond. Toch nam Guy Thys hem mee naar het WK in Mexico in 1986.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Raymond Mommens kunnen we best omschrijven als een clubman pur sang. Tijdens zijn profcarrière van 22 jaar speelde hij slechts voor twee teams: 11 jaar voor Lokeren en 11 jaar voor Charleroi. Mommens is vandaag nog steeds recordhouder in de Jupiler Pro League met 613 gespeelde wedstrijden. Daarnaast was hij ook Rode Duivel, maar daar kwam hij minder frequent aan spelen toe.

Tien minuten in twee jaar

Raymond Mommens werd in 1977 voor het eerst opgeroepen naar aanleiding van een WK-kwalificatiematch. Mommens mocht tegen Noord-Ierland meteen starten, maar er werd kansloos met 3-0 verloren. België trok mede door die nederlaag niet naar het WK van 1978 in Argentinië. Mommens zat nadien drie jaar in de wachtkamer en hij mocht tot ieders verrassing mee naar het EK in 1980, waar hij alle wedstrijden speelde.

Hij mocht ook aantreden in de finale tegen West-Duitsland, maar België verloor met 2-1 (met een assist van Mommens) na verlengingen. Mommens werd nadien regelmatig geselecteerd, maar hij speelde niet altijd. De ene keer zat hij in de selectie, de andere keer niet. Tussen 1984 en 1986 speelde hij zo slechts 10 minuten voor de Rode Duivels.

Een 'kleine verrassing'

Het is dan ook een kleine verrassing dat Mommens werd opgeroepen voor het WK 1986, ook al was hij er al eerder bij op het EK 1980 en 1984 en het WK van 1982. In 1982 en 1984 kwam hij weliswaar geen enkele minuut in actie. In Mexico was Mommens ook een bankzitter en hij was er getuige van een historisch WK van de Belgen. In de halve finales was het Argentinië van Diego Armando Maradona uiteindelijk te sterk.

De Belgen mochten voor de derde en vierde plaats spelen in de troostfinale tegen Frankrijk en bondscoach Guy Thys liet enkele bankzitters, waaronder Mommens, opdraven. Zo mocht hij de volle 120 minuten (inclusief verlengingen) afwerken in de match die België met 4-2 verloor.

Meer van deze reeks?

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top