Oekraïne claimt dat 5.000 Russische soldaten omsingeld zijn in Lyman

Nieuws | Oekraïense troepen hebben naar eigen zeggen zowat 5.000 Russische soldaten omsingeld in Lyman, een strategische stad in het oosten van Oekraïne in de regio Donetsk.

Door Belga

Deel dit nieuws

Het gaat om een stand van zaken van deze ochtend, aldus Serhi Hajdaj, gouverneur van de naburige Oekraïense regio Loehansk. Volgens Hajdaj "hebben de bezetters aan hun oversten de mogelijkheid gevraagd om er weg te geraken", maar dat zou afgewezen zijn. "Ze hebben nu drie opties: of ze breken uit, of ze graven zich in. Of ze sterven allemaal samen. Ze zijn met ongeveer 5.000, maar er is geen exact aantal."

Volgens een woordvoerder van het Oekraïense leger in West-Oekraïne zijn ongeveer 5.000 tot 5.500 Russen verschanst in en rond Lyman. De Russen zijn omsingeld in Lyman, zegt ook hij aan persbureau Interfax-Ukraine.

Volgens gouverneur Hajdaj is het de eerste keer tijdens het conflict dat er zo'n groot aantal Russische soldaten omsingeld geraakt is. Bijna alle toegangswegen zijn afgeloten, klinkt het. Verschillende Westerse militaire experten gaan ervan uit dat de stad de komende dagen volledig bevrijd zal worden. Dat zou neerkomen op een grote nederlaag voor Russisch president Vladimir Poetin.

De pro-Russische separatistenleider in Donetsk, Denis Poesjilin, zei gisteren dat de situatie in Lyman "zorgelijk" is geworden. Hij is bang de Oost-Oekraïense stad te verliezen aan de Oekraïense troepen, die de stad "gedeeltelijk omcirkeld" hebben. Poesjilin verklaarde dat de huidige aanval puur bedoeld is om de "historische" dag te overschaduwen. Gisteren kondigde Poetin in Moskou immers de formele annexatie aan van vier Oekraïense regio's, na de omstreden, internationaal veroordeelde referenda.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top