Turkije verwerpt "Russische annexatie"

Nieuws | Turkije verwerpt de recente inlijving van vier Oekraïense gebieden door Rusland, zo meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Istanboel. Daarbij brengt het ministerie in herinnering dat Turkije eerder de annexatie van de Krim weigerde te erkennen.

Door Belga

Deel dit nieuws

"Turkije heeft de annexatie van de Krim na een onwettig referendum in 2014 niet erkend en heeft steeds ten volle de territoriale integriteit, onafhankelijkheid en soevereiniteit van Oekraïne gesteund", valt te lezen in een persbericht dat afgelopen nacht verstuurd werd. "In lijn met dit standpunt, aangehouden sinds 2014, verwerpen we de Russische beslissing om de regio's Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja te annexeren. Deze beslissing, een ernstige schending van de principes van het internationaal recht, kan niet erkend worden." Eerder had het ministerie al de referenda veroordeeld.

President Recep Tayyip Erdogan heeft zich nog niet uitgelaten over de kwestie sinds Rusland de gebieden vrijdag inlijfde. Turkije is lid van de NAVO en onderhoudt goede betrekkingen met Oekraïne, maar ook met het Kremlin. Dat leidde onder meer tot een deal over de graanexport van Oekraïne en Rusland via de Zwarte Zee. Maar na enkele ontmoetingen met de Russische president Vladimir Poetin en het sluiten van verschillende akkoorden voor gasleveringen, deels betaald in roebel, lijkt Erdogan meer afstand te nemen van Rusland.

De Turkse president had er donderdag in een gesprek met zijn Russische ambtgenoot Poetin op aangedrongen dat de Russische leider geen gebieden in Oekraïne annexeert, "maar onderhandelingen een kans geeft".

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top