Baltische staten: Oekraïne bij de NAVO "zou de alliantie versterken"

Nieuws | Estland, Letland en Litouwen zijn voorstander van een snelle toetredingsprocedure om Oekraïne in te NAVO op te nemen. "De Baltische vrienden van Oekraïne steunen het voluit om Oekraïne zo snel mogelijk te verwelkomen bij de NAVO", tweetten de ministers van Buitenlandse Zaken van de drie landen vrijdagavond. "De inspirerende moed van Oekraïne kan onze alliantie alleen maar versterken."

Door Belga

Deel dit nieuws

President Volodimir Zelenski kondigde gisteren aan dat Oekraïne formeel zijn "versnelde toetreding tot de NAVO" zal aanvragen. De Oekraïense president maakte het voornemen bekend nadat Rusland eerder op de dag de documenten ondertekend had om vier bezette Oekraïense gebieden in te lijven bij het Russische grondgebied. Rusland had er uiterst omstreden volksraadplegingen georganiseerd over de kwestie, die zeer hoge scores in steun voor aanhechting bij Rusland opleverden.

De meeste NAVO-leden zijn evenwel niet zo uitgesproken als de Baltische staten. Een aanval op een NAVO-land wordt volgens het grondvest van de organisatie immers beschouwd als een aanval op alle lidstaten. Het Witte Huis zag bijvoorbeeld geen nood tot haast bij een NAVO-toetreding van Oekraïne. NAVO-baas Jens Stoltenberg bleef van zijn kant op de vlakte over de Oekraïense aanvraag tot een versneld lidmaatschap bij het bondgenootschap.

Estland, Letland en Litouwen behoren tot de grootste pleitbezorgers van Oekraïne. De drie EU-lidstaten grenzen aan Rusland en beschouwen Moskou als een grote bedreiging voor hun nationale veiligheid. De drie landen behoorden tijdens de Koude Oorlog tot de Sovjet-Unie.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top