Nairo Quintana verlaat Arkéa Samic op het einde van het seizoen

Wielersport | Nairo Quintana heeft vrijdagavond aangekondigd op het einde van het seizoen afscheid te zullen nemen van zijn Franse team Arkéa Samsic. De 32-jarige Colombiaan maakte het nieuws bekend in een video op Instagram. Quintana werd in de voorbije Tour de France aanvankelijk zesde in de eindstand, maar zag dat resultaat geschrapt worden vanwege sporen van de verboden pijnstiller Tramadol in zijn bloedresultaten.

Door Belga

Deel dit nieuws

De klimmer verlengde zijn contract bij de Franse ploeg nog op 16 augustus tot eind 2025. Een dag later kwam echter het nieuws naar buiten dat hij door de Internationale Wielerunie (UCI) gediskwalificeerd zou worden uit de einduitslag van de Tour de France.

Quintana heeft het gebruik van Tramadol sindsdien altijd ontkend. Hij stelde een beroepsprocedure in bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS) en kan in afwachting van de uitspraak voorlopig nog wedstrijden rijden. Hij zou vorige maand deelnemen aan de Ronde van Spanje, de rittenkoers die hij in 2016 won, maar besliste finaal niet te starten en zich te focussen op zijn verdediging.

"Ik heb mijn verdediging bij het TAS voorgesteld en ben optimistisch ingesteld", zei hij nog in de video. "Ik ben eerlijk. Ik heb niets verkeerd, niets illegaal gedaan. Ik wil het team bedanken voor de drie voorbije jaren. We hadden hoogtes en laagtes, maar ik heb mijn ervaring kunnen doorgeven. Ik heb punten kunnen verzamelen voor het team zodat het kan promoveren naar de WorldTour. Dat was ook het doel toen ik toekwam." Arkéa Samsic stijgt volgend seizoen, mede dankzij de punten van Quintana, naar de WorldTour.

Quintana won in zijn carrière ook de Ronde van Italië (2014) en werd twee maal tweede in de Tour de France (2013 en 2015).

Met het vertrek van Quintana lijken ook zijn broer Dayer, en zijn landgenoten Miguel Florez en Winner Anacona te zullen opstappen bij Arkéa Samsic.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top