'Filmklap' zoomt in op misdaadkomedie 'Bullet Train'

Films | 'Filmklap' op Pickx Live, waarin gastheer Sverre Denis telkens een film onder de loep neemt die je gezien moet hebben, analyseert deze keer de misdaadkomedie 'Bullet Train', die te vinden is in de VOD-catalogus van Pickx. We geven je alvast vijf opmerkelijke weetjes mee over de film.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De film is geregisseerd door David Leitch en is gebaseerd op de gelijknamige Japanse bestseller van Kotaro Isako. Het verhaal speelt zich af op een hogesnelheidstrein tussen Tokyo en Kyoto. Wat de nietsvermoedende passagiers van de trein niet weten, is dat er ook zeven huurmoordenaars een kaartje voor die trein kochten. De zeven proberen elkaar bovendien, al dan niet subtiel, te vermoorden voor de trein halt houdt. De film zit vol zwarte humor en grappige scènes waarin naast Brad Pitt ook andere steracteurs en -actrices als Sandra Bullock, Brian Tyree Henry en Aaron Taylor-Johnson te zien zijn.

Brad Pitt werd geregisseerd door zijn voormalige stuntman

David Leitch maakte de laatste jaren naam als regisseur. Hij werkte eerder mee aan actiefilms als ‘Atomic Blonde’ (2017) en ‘Deadpool 2’ (2018). Daarnaast was hij ook co-regisseur van een van de meest memorabele films uit de 21e eeuw, ‘John Wick’ (2014). Toch is hij niet altijd als regisseur aan de slag geweest. Eerder was hij coördinator van stuntscènes en daarvoor kon je hem zelfs zien als stuntman. Daarbij nam hij in gevaarlijke scènes het personage van een andere acteur over om stuntscènes tot een goed einde te brengen.

In een van de films waarin hij als stuntman actief was, verving hij zelfs een aantal keer Brad Pitt, de man die hij nu moest regisseren. Hij deed dat in ‘Fight Club’, ‘Troy’, ‘Ocean’s Eleven’ en heel wat andere films. De Amerikaanse acteur getuigde later over die bijzondere verhouding waarbij hij opeens werd geregisseerd door iemand die vroeger zijn stunts deed. “Hij begeleidde me in de voorbereiding voor vechtscènes en hielp me in zekere zin bij het ontwikkelen van het personage. Nu is hij zelf een regisseur met zijn eigen stijl en werk ik voor hem. Nu is hij de baas”, klonk het.

Lady Gaga had bijna een rol

Lady Gaga is intussen uitgegroeid tot een erg goede actrice nadat ze eerder al naam maakte als getalenteerde singer-songwriter. Na haar twee geprezen rollen in ‘A Star Is Born’ en ‘House of Gucci’ versierde ze nu ook een rol in de tweede Joker-film, ‘Joker: Folie à deux’. 

Wat je waarschijnlijk niet weet, is dat Lady Gaga bijna een hoofdrol speelde in ‘Bullet Train’. Dat zou ons eraan herinneren dat ze vroeger ook kitscherige rollen in films als ‘Machete Kills’ vertolkte. Het is onduidelijk welk personage de ster zou hebben gespeeld, maar Leitch gaf wel toe dat er gesprekken waren om haar in te schakelen voor de film. Daarbij vertelde hij ook dat men uiteindelijk niet voor haar koos omdat het opnameschema te veel zou overlappen met de opnames van ‘House of Gucci’.

De vechtscènes zijn geïnspireerd op Jackie Chan

Leitch is een liefhebber van ‘gun-fu’ en gebruikt dat graag in zijn films. Dat zagen we eerder in ‘John Wick’, toen hij de gevechtsstijl introduceerde in de filmwereld. Sindsdien probeerde elke actiefilm die stijl te evenaren. Leitch paste de stijl nog regelmatig toe, zoals in ‘Atomic Blonde’. Maar in ‘Bullet Train’ pakt de regisseur het anders aan, want hij liet zich naar eigen zeggen inspireren door Jackie Chan. Daardoor is nu vaker gekozen voor vuistgevechten. Op die manier kan hij naar eigen zeggen scènes met gevechten en humor beter met elkaar combineren. “Het is een beetje een fysieke komedie. De gevechten zijn meer bedoeld om te focussen op de personages. We zijn hier om plezier te hebben in deze kleine ruimte, in de trein”, vertelde Leitch daarover.

Joey King dacht niet dat ze de rol zou krijgen

Joey King had al kleine rollen vertolkt in grote films als 'The Dark Knight Rises', 'The Great Oz' en 'The Conjuring'. Maar toch is ze geen grote naam in de cast van ‘Bullet Train’ zoals Brad Pitt en Sandra Bullock dat wel zijn. Anderzijds speelt ze wel een belangrijke rol in de film, daar zij ook een van de schurken is. Volgens een reactie in The Independent dacht ze niet echt dat ze de rol zou krijgen. "Ik herinner me de auditie en dacht: 'Oh, ik zal deze rol nooit krijgen, maar ik heb mijn best gedaan,’” zei ze.

Brad Pitt heeft 95% van zijn stunts zelf gedaan

Leitch is al een tijdje niet meer Pitts stuntman, maar dat betekent niet dat de acteur er geen heeft. In 'Bullet Train' deed Pitt 95% van zijn stunts zelf. Dat is best indrukwekkend, aangezien hij lang geen dertiger meer is zoals in 'Fight Club' (1999) en hij toen ook niet eens al zijn eigen stunts deed.

Greg Rementer, de stuntcoördinator voor 'Bullet Train', was vol lof over de acteur. "Hij is een geboren atleet. Hij heeft zich enorm ingezet!" Op bijna 60-jarige leeftijd doet Pitt doet nog steeds heel erg zijn best. Rementer complimenteerde ook de rest van de cast voor hun inzet: "Ik heb nog nooit zoveel geweldige acteurs aan één film zien werken en ze blonken allemaal uit”, vertelde hij. 

‘Bullet Train’ is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top