Sterallures: Hansie Cronje, van absolute ster tot nationale paria

Sport | Er kan een enorme kloof bestaan tussen het publieke imago van een speler en wie hij werkelijk is. Zuid-Afrika heeft dit geleerd met Hansie Cronje. De man was een cricketster maar zijn leven en status werden op zijn kop gezet toen de waarheid aan het licht kwam.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In Europa is cricket een sport die niet veel gespeeld wordt, behalve dan in de Angelsaksische landen. Het is een heel ander verhaal in de voormalige kolonies, met name in Zuid-Afrika, waar de sport, net als rugby, bijzonder populair is. Cricket is er zelfs een stuk populairder dan voetbal. Spelers kunnen er ook een echte sterrenstatus krijgen. Dit was het geval in de jaren 90 met Hansie Cronje.

Maar de man viel van zijn voetstuk toen hij beschuldigd werd van wedstrijdvervalsing, wat ertoe leidde dat hij met cricket moest stoppen. Hansie Cronje had het allemaal, althans zo leek het toch. Zijn verhaal is echter even mooi als dramatisch, even wreed als crimineel.

Een vlekkeloos parcours

Hansie Cronje kwam uit een goede familie in Bloemfontein en was wat je noemt een modelkind. Hij had een voorbeeldige opleiding, een aangeboren aanleg voor sport, vooral voor rugby en cricket, en onmiskenbare leiderschapskwaliteiten. Hij koos voor cricket en werd al snel een belangrijke speler voor Vrijstaat en hij maakte zijn internationale debuut toen Zuid-Afrika na het einde van de apartheid weer deelnam aan internationale wedstrijden.

In 1994 werd hij kapitein van het nationale team, ook al was hij de op één na jongste van het Zuid-Afrikaanse team, maar vooral de jongste sinds het einde van de 19e eeuw. Hoewel zijn statistieken niet uitzonderlijk waren, spande Hansie Cronje de kroon in zijn houding op en naast het veld, en wist hij als geen ander zijn teamgenoten op te peppen. Hij legde het nationale team een bijna martiale strengheid op en werd de opperste leider van het team, een macht die hij verwierf door zijn aura.

Zijn beeld was even perfect als intrigerend omdat er uiteindelijk heel weinig geweten was over zijn privéleven. En daar lag het probleem. Hansie Cronje hield van cricket, maar hij kon ook niet weerstaan aan de lokroep van het geld. Begin jaren 2000, op 30-jarige leeftijd, begon Cronjes perfecte imago af te brokkelen en ging het finaal bergafwaarts met de man die ooit een rolmodel was voor heel een natie.

De val

In maart 2000, toen Zuid-Afrika in India was voor een aantal wedstrijden, brak het schandaal op een nogal toevallige manier uit. Rechercheurs tapten de telefoon af van een Indiase zakenman, Sanjeev Chawla, die betrokken was bij de gokindustrie. Zo hoorden ze Chawla een deal maken met een andere man om wedstrijden te vervalsen. Die man is niemand minder dan Hansie Cronje.

Op 7 april kwam de hele zaak aan het licht. De Indiase justitie maakte alles publiek en beschuldigde Hansie Cronje van match-fixing, evenals verschillende van zijn teamgenoten, die hij in zijn val meesleepte. In India kon niemand het geloven. Cronje ontkende alles. En men geloofde hem. Maar drie dagen later bekende hij gedeeltelijk de feiten aan de grote baas van het Zuid-Afrikaanse cricket, Ali Bacher, die de volgende dag bekendmaakte dat Cronje had gelogen.

Geen verlossing

Hansie Cronje viel van zijn voetstuk en in enkele dagen tijd verloor hij zijn sterrenstatus. Er werd een onderzoekscommissie ingesteld en Cronje bekende alles. Hij verliet de zaal in tranen, kreeg een levenslang verbod om cricket te spelen en om het te coachen en hij begon aan een lange tocht door de woestijn. De ster van het land werd nu gehaat. Hansie Cronje raakte in een diepe depressie en hij staarde in de afgrond.

Maar beetje bij beetje bouwde de man zichzelf weer op en herwon hij zijn vertrouwen, weg van het cricket, in de wereld van de verzekeringen. In 2002 naderde het einde van de tunnel maar het lot besliste er ander over. Op 1 juni stortte het vliegtuig waarin hij zat neer in het Outeniqua-gebergte. Er waren geen overlevenden. Cronje was pas 32 jaar oud. Nelson Mandela, bekend om zijn vermogen om vergeving te schenken, zei: "Hier was een zeer jonge man die met moed en waardigheid geleidelijk zijn leven opnieuw opbouwde. De manier waarop hij dit deed beloofde van hem weer een rolmodel te maken en ons te laten zien hoe we tegenslagen kunnen overwinnen."

Ben je een fan van onze serie? Ontdek het avontuur van Geoffrey Hurst, maker van een spookdoelpunt op het WK van 1966.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top