China houdt thuisland Australië uit de WK-finale

Basketbal | China heeft zich vandaag als tweede team verzekerd van een finaleplaats op het WK vrouwenbasketbal in Sydney. De Chinese vrouwen versloegen in hun halve finale thuisland Australië na een spannende partij met 61-59 (rust: 36-30). In de finale is de Verenigde Staten morgen, vanaf 8 uur Belgische tijd, de tegenstander. De topfavoriet haalde het eerder op de dag tegen de buren uit Canada met indrukwekkende 83-43 cijfers.

Door Belga

Deel dit nieuws

Australië had gisteren nog in de kwartfinales met 86-69 afgerekend met de Belgian Cats, maar tegen China hadden de Australische vrouwen het veel moeilijker. China plaatste in het tweede kwart (23-13) een tussenspurt, maar zag Australië na rust toch nog erg gevaarlijk komen opzetten. Pas in de slotseconden konden de Chinese vrouwen de wedstrijd in een definitieve plooi leggen.

Xu Han was de uitblinker met 19 punten en 11 rebounds. Ook Liwei Yang (18 ptn) deed haar duit in het zakje. Voor Australië volstonden de 12 punten en 10 rebounds van Stephanie Talbot niet. 

De Chinese vrouwen, die in de groepsfase met 81-55 wonnen van de Cats, staan voor de tweede keer in hun geschiedenis in de WK-finale. De vorige keer was in 1994, toen ze verloren van Brazilië.

De Amerikaanse vrouwen kroonden zich op de voorbije drie WK's tot wereldkampioen. Vorig jaar pakten ze op de Spelen in Tokio nog hun zevende olympische titel op rij.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top