Abba viert 50e verjaardag: deze 5 feiten over de legendarische Zweedse popgroep wist je nog niet!

Muziek | Vijftig jaar, zo lang bestaat Abba al. Ter gelegenheid van die verjaardag vertellen we je vijf feiten die je wellicht nog niet wist over de opvallende Zweedse popgroep.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 1970 vormden de Zweden Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad (met bijnaam ‘Frida’), Benny Andersson en Björn Ulvaeus de groep ABBA. Pas twee jaar later namen ze hun eerste nummers op, maar in 1974 brak het viertal helemaal door na een overwinning op het Eurovisiesongfestival met het nummer ‘Waterloo’. De groep surfte verder op de succesgolf en lanceerde in 1975 hits als 'I do, I do, I do' en 'Mamma Mia'. Een jaar later trouwde koning Carl XVI Gustav van Zweden en ter gelegenheid van dat heugelijke moment componeerde de band het nummer ‘Dancing Queen’. Ook andere hits groeiden uit tot een wereldwijd succes, enkele daarvan zijn 'Money, Money, Money' (1976), 'Knowing Me, Knowing You' (1976), 'Take A Chance On Me' (1977) en 'Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)' (1979). In 1982 ging de band helaas uit elkaar nadat de twee koppels uit elkaar gingen. Eerst scheidden Björn en Agnetha, later was ook het liefdesverhaal tussen Benny en Frida voorbij. Sindsdien groeiden hun hits vooral aan populariteit door musicals en films. In 2021 maakte Abba een comeback met het album ‘Voyage’, een nieuwe plaat waarmee de band afgelopen mei in Londen ging optreden.

De band moest rechten verkrijgen om hun naam te gebruiken

Voor de meeste fans lijkt de oorsprong van de naam van de band vanzelfsprekend. ABBA is een acroniem voor de voornamen van de bandleden, Agnetha, Björn, Benny en Anni-Frid. Maar wist u dat de band ook juridische onderhandelingen moest voeren met een visbedrijf om deze artiestennaam te mogen gebruiken? Abba Seafood is een Zweeds bedrijf dat werd opgericht in de jaren 1800. De popgroep moest dus onderhandelen met de directie van het bedrijf om de naam te mogen gebruiken.

Bekend om hun flamboyante, fiscaal aftrekbare outfits

In de jaren zeventig waren flamboyante outfits schering en inslag in nachtclubs. Maar wist je dat de band de kleren ook uitkoos vanwege een bijzondere Zweedse wet? Die zorgde er namelijk voor dat podiumkleding fiscaal aftrekbaar was. Zolang de kleding werd gebruikt voor optredens, en niet voor het dagelijks leven, stond de Zweedse regering artiesten toe deze af te trekken als beroepskost.

ABBA promootte babyvoeding

Twee van de leden van ABBA, Agnetha en Björn, kregen in 1973 een dochter die de naam Linda kreeg. Het koppel tekende daarbij een reclamecontract met ‘Semper’, een bedrijf gespecialiseerd in babyvoeding. Jaren later trad baby Linda in de voetsporen van haar ouders en werd zelf singer-songwriter.

ABBA aanvaardde royalties, niet in valuta maar in olie

ABBA werd populair in de jaren ’70, middenin de Koude Oorlog. De band werd toen naast autofabrikant Volvo zelfs beschouwd als een van de belangrijkste Zweedse exportproducten. Ook in de Sovjet-Unie had de band een immens publiek. Aangezien de roebel toen aan banden werd gelegd kon men de royalty’s van de band niet betalen. ABBA zocht en vond een creatieve oplossing en ontving royalty’s in de vorm van aardolieproducten. 

Madonna moest ABBA 'smeken' om een van hun hits te coveren

Nee, we vinden niks uit. Madonna moest ABBA wel degelijk ‘smeken’ om een van hun hits te coveren. De band was erg selectief in het kiezen van nummers en gaf zelden toestemming om liedjes te coveren. Maar het aanzoek van Madonna werkte, want in 2005 mocht ze 'Gimme, Gimme, Gimme (A Man After Midnight)' coveren op haar single 'Hung Up'. 

In een interview met het Britse tijdschrift Attitude zei Madonna: "Ik moest iemand van mijn team naar Stockholm sturen met een brief en de plaat om hen te smeken om de cover te maken. Ik moest hen vertellen hoeveel ik hun muziek respecteer en aantonen dat mijn cover een eerbetoon aan hen zou worden. Opmerkelijk is dat ABBA slechts aan twee artiesten in zijn carrière toestemming heeft gegeven om een van hun nummers te coveren: Madonna en de Amerikaanse hip-hop groep Fugees.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top