Deze nieuwe singles uit september mag je niet missen

Muziek |

September loopt op z’n eind en het moet gezegd: het was weer een fantastische maand voor de Belgische muzieksector. Met tal van uitstekende releases. Pickx koos voor jou zijn favorieten uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Angèle – ‘Amour, Haine et Danger’

Vandaag, 30 september, stelt Angèle op de valreep haar nieuwe single ‘Amour, Haine et Danger’ voor. Alweer een aanstekelijke popsong die recht op het hart en de dansbenen mikt. Ontwaren we daar zelfs een reggaeton-beat? Alles uiteraard overgoten met haar kenmerkende teksten, ergens tussen ironie, zelfspot en maatschappijkritiek. Ditmaal zingt ze over de (te grote?) plaats die de virtuele wereld neemt in ons leven.

Een dag voor de officiële release loste onze favoriete Brusselse al een stukje van haar nieuw nummer op Instagram en dat ging meteen viraal. De radiostations zullen ongetwijfeld volgen. Een mooie afsluiter van de maand september en we weten nu al wat jij de komende weken te horen zal krijgen!

Tamino – ‘Sunflower’

Angèle treffen we ook aan in dit subtiele, emotionele nummer van Tamino, waarin ze als guest vocal optreedt. ‘Sunflower’ is de vooruitgeschoven single van ‘Sahar’, de zeer geanticipeerde debuutplaat van het Egyptische godenkind uit Antwerpen. Die kwam op 23 september uit en kreeg overal zeer lovende kritieken. ‘Sunflower’ draaide op elk radiostation (van Radio 1, over MNM tot StuBru) in high rotation. Terecht wat ons betreft.

De lijzige stem van Tamino zuigt je van bij de eerste noten mee in zijn weemoedige universum. Angèle (in het Engels) zorgt met haar heldere stemgeluid voor de ideale aanvulling. Tamino gaf trouwens te kennen dat hij het schrijven van de song meteen dacht aan Angèle als guest vocal, en dat ze tot zijn verbazing ook meteen ja zij op zijn verzoek. Samen zorgen ze voor een 100% Belgisch product met internationale allure.

Mayorga – ‘Girlcrush’

Mayorga is een nieuw Belgisch talent met Chileense roots. In mei van dit jaar stelde ze samen met haar band debuutsingle ‘Weekend Lover’ voor, een aanstekelijke popsong die de buzz rond haar artistieke project een eerste keer aanzwengelde. Met ‘Girlcrush’ heeft de Kempische band nu een tweede volwaardig nummer klaar. De titel geeft het al weg: Helena Mayorga Paredes zingt over (haar?) gevoelens voor een ander meisje en hoe dat toch niet evident is om te vertellen.

Tekstueel mag ‘Girlcrush’ dan niets uitzonderlijks zijn, het pop- en meezinggehalte ligt bijzonder hoog. Met een refrein dat je instant een goed gevoel bezorgt. De stem van Mayorga doet bij wijlen denken aan de jonge Sheryl Crow en dat is bedoeld als compliment. Veelbelovend en het ontdekken waard: dit najaar toert ze langsheen diverse concertzalen (Cactus, Het Depot, Wilde Westen…) als voorprogramma van High Hi.  

Johannes Is Zijn Naam – ‘Johnny is King’

Wat hebben we hier naar uitgekeken! Een nieuw project van Johannes Verschaeve, de frontman van The Van Jets, de Gent/Oostendse rockband die ons fantastische hits schonk als ‘Danger Zone’ en ‘The Future’, maar in 2019 besloot om er na 15 jaar de stekker uit te trekken. Na wat zijstapjes in de theaterwereld treedt Verschaeve nu weer op het voorplan als Johannes Is Zijn Naam. Op donderdag 29 september kwam de single ‘Johnny is King’ uit. Een vreemd, moeilijk te catalogeren ding, maar o zo intrigerend en fascinerend.

Verschaeve presenteert zich hier als een eenzame crooner, een Jacques Brel van de 21ste eeuw, die zich bedient van synths en ritmeboxen. De melodielijnen zetten je constant op het verkeerde been, de Nederlandstalige teksten zijn geen eenvoudige of gezochte rijmpjes, maar dromerige mijmeringen. Het doet ons wat denken aan het Nederlandstalige oeuvre van Mauro Pawlowski, maar dan in het extraverte, weelderige universum van Johannes Verschaeve getrokken. Meer van dat!

Kalash – ‘Malpolis’ (featuring Damso)

Zoals velen ondertussen wel zullen weten, heeft Damso zijn carrière even op pauze gedrukt. Althans, wat zijn solocarrière betreft. Een nieuw album ligt dan ook niet direct in het verschiet. Maar dat betekent niet dat de succesvolste rapper die ons land rijk is (vooral in Frankrijk is zijn aanhang gigantisch) op zijn lauweren rust. Geregeld duikt hij op in een collab met andere artiesten.

Zoals met zijn goede vriend Kalash, met wie hij in 2017 al eens de single ‘Mwaka Moon’ uitbracht. ‘Malpolis’ is hun comeback als duo en maakt deel uit van het album ‘Tombolo’ van Kalash. Net als bij de vorige release staken de twee vrienden veel tijd in het maken van de videoclip, een reis door ons heelal dat visueel gerust naast menig Hollywoodfilm mag staan. De song zelf is old skool rap met naar het einde toe een zachte pianoriedel en zelfs Arabische klanken in verstopt.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top