Wereldbeker veldrijden begint zondag in de Verenigde Staten

Wielersport | Het is ondertussen een traditie geworden: sinds 2015 begint de Wereldbeker veldrijden in de Verenigde Staten. Zondag wordt de proef van Waterloo, in Wisconsin, gereden, op de terreinen van fietsfabrikant Trek. Een week later, op 16 oktober, is Fayetteville (Arkansas) het decor voor de tweede Wereldbekerproef van het seizoen op Amerikaanse bodem. De derde manche ‘made in USA’, Iowa City, waar de laatste wereldkampioenschappen plaatsvonden, is van de kalender verdwenen...

Door Tagtik

Deel dit nieuws

In een tijd waarin de Wereldbeker slechts 8 proeven telde, tegenover 14 tegenwoordig, was het ondenkbaar dat een veldrijder de Amerikaanse wedstrijden aan het begin van het seizoen zou overslaan, want dan had hij alle kansen op de eindrangschikking van de Wereldbeker al verspeeld.

Met de uitbreiding van het aantal manches en de verdeling van de punten tussen de top 25 (40, 30, 25, 22, 21, 20, 19, 18 enzovoort tot 1 punt voor de 25e plaats) is het nu perfect mogelijk de Wereldbeker te winnen zonder aan de twee Amerikaanse manches deel te nemen.

Sommigen zullen er zeker voor kiezen om deze week in de States over te slaan, want de verplaatsing kost handenvol geld, het uurverschil eist zijn tol en alle veldrijders kunnen een inschatting maken van welke punten ze kunnen halen en nodig hebben voor hun klassement...

Een veldrijder die de twee proeven wint en in de States 80 punten pakt, kan in de resterende 12 proeven nog altijd worden ingehaald en gemiddeld 8 of 9 punten per wedstrijd verliezen aan zijn tegenstanders.

Minder beslissend dan in het verleden dus, maar toch belooft deze eerste proef in Waterloo veel spektakel.

Vorig jaar won Eli Iserbyt bij de mannen voor zijn teamgenoot Michael Vanthourenhout en Quinten Hermans. Bij de vrouwen ging de overwinning naar Marianne Vos voor Lucinda Brand en Denise Betsema.

De deelnemers

In afwezigheid van Wout van Aert en Mathieu van der Poel en met de schorsing van Toon Aerts, wordt het wellicht een duel tussen Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout. Of gooien Lars van der Haar, Thibau Nys of Laurens Sweeck roet in het eten?

Bij de dames lijkt de Nederlandse armada met Lucinda Brand, Denise Betsema, Fem van Empel, Annemarie Worst, Inge van der Heijden, Ceylin del Carmen Alvarado, Manon Bakker, Maud Kaptheijns en Veerle Goossens niet te kloppen. Thuisrenster Clara Honsinger kan een plek in de top 5 ambiëren, Kata Blanka Vas is niet in de Verenigde Staten en ook de Belgische dames maken de dure oversteek niet. De Franse Hélène Clauzel kan voor de verrassing zorgen.


Video: Terugblik op de mannenrace in 2021Video: Terugblik op de vrouwenrace in 2021De kalender van de Wereldbeker 2022/2023:
 • Zondag 9 oktober 2022: Waterloo (VS)
 • Zondag 16 oktober 2022: Fayetteville (VS)
 • Zondag 23 oktober 2022: Tabor (Tsjechië)
 • Zondag 30 oktober 2022: Maasmechelen (België)
 • Zondag 13 november 2022: Beekse Bergen (Nederland)
 • Zondag 20 november 2022: Overijse (België)
 • Zondag 27 november 2022: Hulst (Nederland)
 • Zondag 4 december 2022: Antwerpen (België)
 • Zondag 11 december 2022: Dublin (Ierland)
 • Zaterdag 17 december 2022: Val di Sole (Italië)
 • Maandag 26 december 2022: Gavere (België)
 • Zondag 8 januari 2023: Zonhoven (België)
 • Zondag 22 januari 2023: Benidorm (Spanje)
 • Zondag 29 januari 2023: Besançon (Frankrijk)
Volg de eerste manche van de Wereldbeker veldrijden nu zondag 9 oktober in Waterloo (USA), vanaf 19u20 op Pickx Live en Pickx+ Sports 1. De vrouwen starten om 19u30, de wedstrijd van de mannen start om 21u.

Volg het beste van de cyclocross: de acht wedstrijden van de Superprestige en de volledige Wereldbeker zijn integraal te volgen op de zenders Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top