SBMM: Het grote probleem van Modern Warfare 2?

Esports | Terwijl de beta van Call of Duty: Modern Warfare 2 nu al tien dagen speelbaar is, wijzen veel spelers op een mechanic die hen problemen lijkt te bezorgen: de SBMM...

Door Proximus

Deel dit nieuws

Het duurde niet lang voor de community de eerste problemen van Modern Warfare 2 aanklaagden. Na 10 dagen van early access is bijna iedereen het erover eens om met de vinger te wijzen naar één probleem: de SBMM.

Maar voor we uit leggen waarom dat voor veel spelers een probleem is, leggen we je eerst uit wat de term betekent. SBMM – of Skill-Based MatchMaking – is eenvoudigweg een rangschikking die door het spel aan elke speler wordt toegekend op basis van zijn of haar niveau. Dankzij die ranking worden spelers in matchen geplaatst met spelers van een gelijkwaardig niveau. Dat zou het speelplezier voor iedereen moeten vergroten… Wel, in theorie.

Maar dit systeem kan op veel kritiek rekenen. De eerste is dat het veel te reactief is. Na slechts één of twee tamelijk goede wedstrijden meldden heel wat spelers dat ze in lobby’s terechtkwamen vol met semi-professionele spelers, terwijl zij nog niet eens het niveau hadden bereikt om hun classes aan te passen.

Ten tweede is het niet het een ranglijstsysteem zelf dat veel spelers afschrikt, maar het feit dat het verborgen is. Als je goed oplet, hebben veel spellen een ingebouwd SBMM-systeem, maar dat is voor iedereen zichtbaar. League of Legends heeft bijvoorbeeld verschillende ranked modes, maar ook een normale spelmodus. Het feit dat al deze modi in Call of Duty met elkaar verweven zijn, stoort de critici het meest.

Tenslotte worden de casual spelers zo geviseerd. Met verborgen rankings kunnen ze niet langer op een recreatieve manier van het spel genieten. We kunnen ons inderdaad voorstellen dat het tegenkomen van spelers die de hele dag hard tryharden, hen doet zuchten…

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top