Oekraïense regio's hebben "vrije keuze in voordeel van Rusland" gemaakt, zegt Moskou

Nieuws | De vier door Rusland gecontroleerde Oekraïense regio's hebben "een vrije keuze in het voordeel van Rusland" gemaakt door te stemmen voor de aanhechting met Rusland. Dat zegt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken een dag na het einde van de omstreden (schijn)referenda.

Door Belga

Deel dit nieuws

"De resultaten van deze volksbevragingen spreken voor zich: de inwoners van de Donbas, van Cherson en van Zaporizja willen niet terugkeren naar hun vroegere leven en hebben een bewuste en vrije keuze gemaakt in het voordeel van Rusland", aldus het ministerie in een persbericht.

Volgens Rusland hadden de inwoners van de regio's "geen alternatief", aangezien Moskou Kiev beschuldigt van het willen onderdrukken van de Russischsprekende bevolking in Oekraïne. "Het logische resultaat was de beslissing van de inwoners van de Donbas, Cherson en Zaporizja om de bescherming van Rusland te vragen", zegt het ministerie.

Buitenlandse Zaken benadrukt ook dat de referenda plaatsvonden "in strikte overeenstemming met de regels en principes van de internationale wetgeving".

De internationale gemeenschap noemt de door Rusland georganiseerde "schijnreferenda" in Cherson, Zaporizja, Donetsk en Loehansk "illegaal". Meerdere landen lieten al weten de resultaten nooit te zullen erkennen en de Europese Unie en de Verenigde Staten beloofden extra sancties tegen Moskou.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top