Orkaan Ian, opgeschaald naar categorie 4, onderweg naar Florida (2)

Nieuws | Het Amerikaanse Nationaal Hurricane-centrum heeft de kracht van de orkaan Ian opgeschaald naar categorie vier, wat betekent dat windsnelheden tot ruim 250 kilometer per uur mogelijk zijn. Er is maar een gevaarlijkere categorie, nummer 5. De orkaan zou daar bijna krachtig genoeg voor zijn.

Door Belga

Deel dit nieuws

Ian heeft in Cuba veel schade veroorzaakt, vooral in de meest westelijke provincie Pinar del Río. Cubaanse media melden vooralsnog geen doden. De wervelstorm trekt noordwaarts en de koers is oostelijker uitgevallen dan eerder werd gedacht. Ian zal daarom naar verwachting niet in de uiterst dichtbevolkte regio van de metropool Tampa aan land gaan, maar zuidelijker in de streek van Sarasota, waarschijnlijk rond 20.00 uur Belgische tijd.

Aan de westkust van Florida zijn 2,5 miljoen mensen bij de kust vandaan getrokken uit angst voor de storm, hoge golven en overstromingen door de hevige regenval. In afwachting van de storm beginnen de wind en regenval al flink toe te nemen. In de stad Fort Myers staan de eerste straten al onder water. In heel de Verenigde Staten worden vluchten geannuleerd door het noodweer en inmiddels zitten al zo'n 270.000 mensen in de staat zonder stroom.

De Amerikaanse president Joe Biden benadrukte dat de federale regering klaar staat om alle mogelijke bijstand te verlenen aan de autoriteiten in Florida en de getroffen gemeenschappen - vóór de storm, tijdens de storm en voor de noodzakelijke wederopbouw daarna. Hij waarschuwde ook dat de orkaan levensgevaarlijk is. Biden drong er bij de bewoners van de getroffen gebieden op aan om de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top