Europese Commissie zet nieuwe sancties tegen Rusland in de steigers

Nieuws | In een reactie op de "escalatie" van de Russische invasie van Oekraïne heeft de Europese Commissie vandaag een nieuwe batterij sancties tegen Moskou gepresenteerd. Ze bepleit onder meer een nieuw invoerverbod op Russische goederen, een prijsplafond voor Russische olie en een verbod voor EU-burgers om te zetelen in bestuursorganen van Russische staatsbedrijven.

Door Belga

Deel dit nieuws

"We zijn vastbesloten om het Kremlin een prijs te laten betalen voor deze verdere escalatie", zo verwees voorzitter Ursula von der Leyen in een persverklaring naar de gedeeltelijke mobilisatie van Russische reservisten, de "schijnreferenda" in vier bezette gebieden in Oekraïne en de nucleaire dreigementen.

De Commissie stelt voor om nog meer Russische producten te weren van de Europese markt. De uitbreiding van het invoerverbod zou Rusland 7 miljard euro aan inkomsten kosten. Ook wil de Commissie de export van belangrijke technologie en diensten naar Rusland verder aan banden leggen. Opvallend is ook dat de Commissie EU-burgers wil verbieden om nog langer te zetelen in de bestuursorganen van bedrijven die door de Russische overheid worden gecontroleerd. 

Tenslotte presenteert de Commissie een juridische basis voor de invoering van een prijsplafond op Russische olie. Daarover waren eerder in de schoot van de G7 al afspraken gemaakt. Het plafond zal volgens von der Leyen de Russische inkomsten doen krimpen en tegelijkertijd de stabiliteit op de wereldmarkt behouden. Sommige ontwikkelingslanden hebben nood aan de bevoorrading met Russische olie aan goedkope prijzen, zo merkte ze op.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top