Pas over één of twee weken inspectie van beschadigde gaspijpleidingen, zegt Kopenhagen

Nieuws | De inspectie van de twee beschadigde Nord Stream-aardgaspijpleidingen zal pas over één of twee weken kunnen. Dat zegt de Deense minister van Defensie.

Door Belga

Deel dit nieuws

Deense en Zweedse autoriteiten detecteerden drie lekken in de onderzeese pijpleidingen tussen Rusland en Duitsland, allemaal ter hoogte van het Deense eiland Bornholm, in de Baltische Zee: één in Nord Stream 2 en twee in Nord Stream 1. Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen sprak gisteravond al over een "sabotagedaad", die de EU met de "krachtigst mogelijke reactie" zal beantwoorden.

Er zijn grote vermoedens van sabotage: de Zweedse seismologische dienst mat maandag krachtige ontploffingen. De pijpen liggen bovendien zo diep onder water en de lekkages zijn zo groot dat een ongeluk onwaarschijnlijk is.

"Het kan makkelijk een of twee weken duren voor de zone rond de lekken voldoende kalm is om gewoon na te gaan wat er gebeurd is", aldus Defensieminister Morten Bødskov aan Deense media, in de marge van een ontmoeting in Brussel met NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg.

Na de ontmoeting tweette Stoltenberg dat ook de NAVO de lekken als "sabotage" beschouwt.

De uitbater van de gaspijpleiding, Nord Stream AG, vermoedt intussen dat de leiding hersteld kan worden, zodra de schade beoordeeld is. Hoeveel het herstel zou kosten en wie die kost zal moeten dragen, zei de woordvoerder niet. "Niemand kan echt zeggen wat de situatie daar beneden is", aldus woordvoerder Ulrich Lissek. "Maar de structurele integriteit van de leiding moet zwaar beschadigd zijn."

Vanuit Berlijn laten de veiligheidsdiensten dan weer weten dat de leidingen onherstelbaar kunnen worden, als de lekken niet snel worden gedicht. Dat schrijft de krant Tagesspiegel. Door de lekken komen namelijk grote hoeveelheden zout zeewater in de pijpleidingen waardoor corrosie ontstaat.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top