Nieuwe EU Most Wanted-campagne tegen leiders van criminele organisaties gelanceerd

Nieuws | In Brussel hebben Europol en het European Network of Fugitive Active Search Teams (ENFAST) de nieuwe EU Most Wanted-campagne gelanceerd. Die richt zich dit jaar specifiek op belangrijke leden van criminele organisaties die op de vlucht zijn voor justitie. Op de EU Most Wanted-website (www.eumostwanted.eu) zijn meer dan vijftig nieuwe profielen geplaatst van mensen die allemaal gezocht worden voor zware misdrijven zoals moord, mensenhandel, gewapende overval en terrorisme.

Door Belga

Deel dit nieuws

"De campagne van dit jaar heeft specifiek de leiders en spilfiguren van criminele organisaties als doelwit", klinkt het bij Europol. "Sommige van de mensen op de lijst zijn maffiabazen die onschuldigde mensen vermoord hebben, drughandelaars, mensenhandelaars, criminelen die moorden of gewelddaden plegen voor criminele organisaties, witwassers en fraudeurs."

Volgens Europol bestaan criminele organisaties, net zoals bedrijven, uit bestuursniveau's en uitvoerende niveau's. "Daarrond bewegen zich een aantal mensen die diensten verlenen aan de organisatie. Door de criminelen op cruciale posities uit te schakelen, hopen we de hele organisatie ten val te brengen."

Burgers van de EU kunnen daarbij een handje helpen door de website van ENFAST te bezoeken en te bekijken of ze iemand op de Most Wanted-lijst herkennen. 

"Eén simpele daad kan voldoende zijn om ervoor te zorgen dat een gevaarlijke gevluchte crimineel opgepakt en vervolgd wordt", zegt Catherine De Bolle, directeur van Europol. 

Naar aanleiding van de start van de campagne is in Brussel de eerste van een reeks muurschilderingen onthuld. Die tonen een kaartenhuis, een beeld dat verwijst naar het idee dat een criminele organisatie aan het wankelen kan gebracht worden als één lid, één kaart, opgepakt wordt.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top