Nooit smolten Zwitserse gletsjers zo snel als in 2022

Nieuws | De Zwitserse gletsjers zijn dit jaar aan een recordtempo gesmolten, door een hittegolf en een droge winter. Ze hebben 3 kubieke kilometer ijs verloren, of 6 procent van hun totale volume, zo blijkt uit een rapport.

Door Belga

Deel dit nieuws

"Het jaar 2022 was rampzalig voor de Zwitserse gletsjers", aldus een expertencommissie van de Zwitserse academie voor natuurwetenschappen. Tot nog toe werd een volumeverlies van 2 procent als "extreem" beschouwd.

"Het is niet moeilijk het smelten op korte termijn te doen vertragen", aldus Matthias Huss, autoriteit in het onderwerp en leider van het Zwitserse gletsjermeetnetwerk. Als we de CO2-uitstoot beperken en het klimaat beschermen, "zou dat in het beste geval ongeveer een derde van het totale volume in Zwitserland kunnen beschermen". Zoniet zouden de gletsjers volledig verdwijnen tegen het einde van de eeuw.

In de lente was de sneeuwlaag in de Alpen nog nooit zo dun. Ook woestijnzand uit de Sahara kwam overgewaaid en vervuilde de sneeuw. Die absorbeerde meer warmte en smolt sneller sinds het begin van de zomer, waardoor de gletsjers geen beschermende sneeuwlaag meer hadden. Dan kreeg het ijs ook af te rekenen met een hittegolf. Tegen het einde van de zomer was een landtong tussen de Tsanfleuron-gletsjer en die van Scex Rouge, op een hoogte van zowat 2.800 meter, voor het eerst sinds het Romeinse tijdperk blootgesteld aan de open lucht.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top