Bezette gebieden zullen Poetin om toetreding tot Rusland vragen

Nieuws | Na de referenda in de door Rusland bezette gebieden in het oosten en zuiden van Oekraïne zullen de separatistenleiders vandaag hun toetreding tot de Russische Federatie vragen bij Russisch president Vladimir Poetin.

Door Belga

Deel dit nieuws

"De burgers in de Volksrepubliek Loehansk hebben een schitterende en bloeiende toekomst gekozen", aldus Leonid Pasetsjnik, hoofd van de zelfverklaarde volksrepubliek. Ook de regio Zaporizja zal zich tot Poetin richten om een toetreding tot de Russische Federatie te vragen, aldus vertegenwoordiger Vladimir Rogov.

Ook het bestuur van de bezetters in Donetsk en Cherson sprak zich na de referenda uit voor een toetreding tot Rusland. De volksraadplegingen - door het Westen en Kiev als ongrondwettelijk en als schijnreferenda veroordeeld - vonden plaats van vorige week vrijdag tot en met dinsdag. Internationaal worden de referenda niet erkend.

De afgelopen dagen wezen waarnemers op talrijke gevallen waarbij de inwoners van de bezette gebieden gedwongen werden om te stemmen. Nu alle stemmen zijn geteld, blijkt dat meer dan 98 procent van de kiezers instemt met de annexatie in Loehansk, in het oosten van Oekraïne. In Zaporizja zou het gaan om 93 procent en in Cherson om 87 procent, zeggen de Russische bezetters. Gisterenavond laat liet de verkiezingscommissie van Donetsk weten dat 99,23 procent van de stemmen voor de aansluiting van de regio bij Rusland was.

Verwacht wordt dat nu een annexatiegolf op gang komt. Poetin had voor de referenda begonnen, beklemtoond dat de gebieden na inlijving volledig onder de bescherming zou staan van de kernmacht. 

De Oekraïense president Volodimir Zelenski veroordeelde de referenda als een "farce". Hij kondigde ook aan de bezette gebieden te zullen bevrijden. Daarvoor hoopt hij op zware wapens uit het westen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top