‘Ticket to Paradise’ en ‘Triangle of Sadness’: twee nieuwe komedies op ogenschijnlijke droombestemmingen

Films | Vanaf vandaag kan je in de cinemazalen gaan kijken naar ‘Ticket to Paradise’ met George Clooney en Julia Roberts in de hoofdrollen en ‘Triangle of Sadness’, de Gouden Palmwinnaar van Ruben Östlund. Beide films werpen op hun manier een komische blik op klasse en rijkdom, vanop schijnbaar paradijselijke locaties.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ticket to Paradise

De grote aantrekkingskracht van de eerste film ligt uiteraard in de sterrencast. George Clooney en Julia Roberts, het powerkoppel uit films als ‘Ocean’s Eleven’ en de twee sequels en eveneens gezichten van het minder bekende ‘Money Monster’, zijn samen nimmer op een misstap te betrappen. In ‘Ticket to Paradise’ spelen ze de kibbelende gescheiden ouders van Lily (Kaitlyn Dever) die op het punt staat om te trouwen met een zeewierboer in Bali. Een paradijs voor de gemiddelde toerist, maar een nachtmerrie voor David en Georgia (Clooney en Roberts).

Want de twee hebben geenszins zin om noch een hele reis lang met elkaar opgescheept te zitten, noch om tussen de rijke toeristen cocktails te slurpen en met dolfijnen te zwemmen. Ze beslissen samen het huwelijk te saboteren zodat Lily niet dezelfde fout zou maken als zij 25 jaar geleden. En gaandeweg ontdekken ze iets dat ze al jaren verloren waren: de liefde voor elkaar.

Wat begint als puur cynisme tegenover elkaar en de vakantiebestemming, vervelt al gauw tot een eerder voorspelbaar liefdesverhaal. Jammer voor wie had gehoopt dat deze film verder zou gaan in haar veroordeling van rijkdom en luxe, maar een zegen voor fans van klassieke romcoms.

‘Triangle of Sadness’

Die snedige veroordeling van de rijke klasse, vinden we dan weer wel in ‘Triangle of Sadness’, de film waarmee de Zweed Ruben Östlund dit jaar de Gouden Palm won. Zijn tweede al, want in 2017 won hij ook met ‘The Square’. In ‘Triangle of Sadness’ volgen we twee stereotiepe online influencers, Carl en Yaya. Ze worden uitgenodigd voor een cruise op een enorm luxeyacht, maar wanneer ze er aankomen, blijken ze met voorsprong de armste opvarenden te zijn. De steenrijke passagiers zijn onsympathieke karikaturen, wat voor des te meer schadenfreude zorgt wanneer een reeks gebeurtenissen hen door een persoonlijke hel doet gaan.

Meer nog dan het rechtstreekse verhaal staat bij ‘Triangle of Sadness’ de boodschap centraal. Dat is er eentje over het gebrek aan scrupules in de mode-industrie, bedrijven die hun klanten minachten en de mensen die daar een fortuin mee verdienen. Maar wanneer die door een (toegegeven, hilarische) hel gesleurd worden, kan je je alleen maar afvragen of ze dit wel verdiend hebben. Voor de één gaat Östlund te ver, voor de ander niet ver genoeg. Net met die grens speelt de filmmaker het best.

 Voor de Zuid-Afrikaanse actrice Charlbi Dean, die de hoofdrol van Yaya vertolkt, was dit jammer genoeg haar laatste rol. Een maand geleden bezweek ze onverwacht door een plotse ziekte. Ze werd 32 jaar oud.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top