Europese Unie steunt onderzoek naar "opzettelijke" beschadiging Nord Stream 1 en 2

Nieuws | De Europese Unie steunt de onderzoeken die gevoerd (gaan) worden naar de lekken in de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2. Dat zegt de hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid van de Unie, de Spanjaard Josep Borrell, in een mededeling in naam van de 27 lidstaten. Hij belooft "verdere stappen" om de weerbaarheid van de EU op het vlak van haar bevoorradingszekerheid te verhogen.

Door Belga

Deel dit nieuws

Deense en Zweedse autoriteiten detecteerden drie lekken in de onderzeese pijpleidingen tussen Rusland en Duitsland, allemaal ter hoogte van het Deense eiland Bornholm, in de Baltische Zee: één in Nord Stream 2 en twee in Nord Stream 1. Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen sprak al over een "sabotagedaad", die de EU met de "krachtigst mogelijke reactie" zal beantwoorden.

In zijn mededeling zegt Borrell dat de EU erg bezorgd is over de lekken. "Veiligheid en milieuoverwegingen zijn van het allergrootste belang. Deze incidenten zijn geen toeval en hebben een impact op ons allemaal."

Volgens Borrell wijst alle beschikbare informatie erop dat de lekken het resultaat zijn van een "opzettelijke daad". "We zullen elk onderzoek steunen dat bedoeld is om volledige klaarheid te scheppen over wat gebeurd is en waarom, en we zullen verdere stappen zetten om onze weerbaarheid op het vlak van bevoorradingszekerheid te verhogen."

Net als von der Leyen noemt Borrell de doelbewuste verstoring van de Europese energie-infrastructuur onaanvaardbaar. De Unie zal die dan ook "robuust en verenigd" beantwoorden, aldus Borrell.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top