Inval Oekraïne - Rusland verwacht meer referenda in Oekraïne, zegt Russische VN-ambassadeur

Nieuws | Rusland verwacht dat er nog meer referenda in Oekraïne zullen volgen. Dat verklaarde de Russische VN-ambassadeur dinsdag in de VN-Veiligheidsraad. "Dit proces zal doorgaan als Kiev zijn fouten niet erkent en zich niet laat leiden door de belangen van het eigen volk", aldus Vasili Nebenzja

Door Belga

Deel dit nieuws

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Linda Thomas-Greenfield, verklaarde dat zij er niet aan twijfelt dat Rusland opnieuw "schijnreferenda" zou houden. Moskou had dat immers al gedaan in 2014 op de Krim en onlangs nog in Oost-Oekraïne.

Vrijdag startten er referenda in vier Oekraïense gebieden die door Rusland worden bezet. Het gaat om de pro-Russische separatistische gebieden Donetsk en Loehansk in het oosten en de gebieden Cherson en Zaporizja in het zuiden. Russische functionarissen meldden dinsdagavond dat de inwoners met overweldigende meerderheid hebben gestemd voor annexatie.

Kiev en het Westen hekelen de (schijn)referenda en deelden al mee de resultaten niet te zullen erkennen.

Secretaris-generaal van Verenigde Naties António Guterres had onlangs een mogelijke annexatie van de gebieden omschreven als een schending van het internationaal recht.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top