Inval Oekraïne - "Onmogelijk om met Rusland te onderhandelen na referenda", zegt Zelenski

Nieuws | Kiev kan geen gesprekken voeren met Moskou nadat in vier Oekraïense regio's referenda over de annexatie zijn gehouden. Dat heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski dinsdagavond verklaard aan de Verenigde Naties. Volgens de Russische bezetters stemde een "overgrote meerderheid" voor de annexatie.

Door Belga

Deel dit nieuws

"Dat Rusland deze schijnreferenda als normaal beschouwt, dat er hetzelfde scenario zal uitgevoerd worden als op de Krim en dat er een zoveelste poging komt om een deel van het grondgebied van Oekraïne te annexeren, betekent dat we niets te zoeken hebben bij de huidige Russische president", zei Zelenski in een video die is uitgezonden tijdens een vergadering van de VN-Veiligheidsraad. Hij noemde de referenda een "farce".

Daarnaast kondigde Zelenski aan dat de Oekraïense troepen nog vooruitgang hebben geboekt en gebieden heroveren. "We gaan vooruit en bevrijden ons land", klonk het nog.

Vrijdag startten er referenda in vier Oekraïense gebieden die door Rusland worden bezet. Het gaat om de pro-Russische separatistische gebieden Donetsk en Loehansk in het oosten en de gebieden Cherson en Zaporizja in het zuiden. Russische functionarissen melden dinsdagavond dat de inwoners met overweldigende meerderheid hebben gestemd voor annexatie.

De door Moskou benoemde bezettingsautoriteiten kunnen nu een formeel verzoek indienen bij de Russische president Vladimir Poetin om deel uit te gaan maken van Rusland. Het Kremlin had al aangegeven dat dit snel kon gebeuren.

Zelenski had eerder al gewaarschuwd dat "pseudoreferenda" de kans op vredesonderhandelingen zouden torpederen. In de eerste weken na de Russische inval van Oekraïne werden er onderhandelingen tussen beide strijdende partijen opgestart. Die liggen echter al een hele tijd stil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top