Hoe trouw is ‘Blonde’, de nieuwe biopic over Marilyn Monroe, aan haar echte leven?

Films | Op woensdag 28 september verschijnt de langverwachte biopic ‘Blonde’ over het leven van Marilyn Monroe op streamingdienst Netflix. De film is gestoeld op de werkelijkheid, maar neemt hier en daar toch wat creatieve vrijheden. Pickx zoomt in op het verschil tussen de film en de werkelijkheid.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Haar relatie met haar ouders

Norma Jean Mortenson, de naam op het paspoort van Marilyn Monroe, had tijdens haar jeugd een gecompliceerde relatie met haar ouders. Dat wordt vrij goed weergegeven in ‘Blonde’. Ze heeft haar vader nooit gekend en probeerde gedurende een groot deel van haar leven weer contact te leggen met hem. Op haar geboorteakte schreef haar moeder Gladys de naam van haar ex-man, Martin Edward Mortenson. Maar het koppel was toen al enkele jaren uit elkaar, wat het onwaarschijnlijk maakt dat hij echt Marilyns vader is. Lang na de dood van de vedette bleek uit een DNA-onderzoek dat haar vader eigenlijk een collega van haar moeder was.

De film toont daarnaast ook de woelige relatie met haar moeder. Gladys leed onder mentale ziektes, zoals schizofrenie en paranoia. Dat maakte van haar een harde en weinig liefdevolle moeder. De jonge Norma kwam in weeshuizen terecht. De biopic gaat zelfs zo ver dat die een scène toont waarin Gladys probeert om haar dochter te verdrinken in bad, maar er is geen bewijs dat dat ook in het echt gebeurd is.

Aangerand door Darryl F. Zanuck?

‘Blonde’ verhaalt vooral over het begin van de carrière van Monroe. Haar eerste grote filmrol was in ‘All About Eve’ uit 1950, een productie van Darryl F. Zanuck. De man, die een van de stichters is van de studio 20th Century Fox, stond erom bekend dat hij zich opdrong aan de jonge actrices en hen manipuleerde door grote rollen te beloven. In de film wordt ook Marilyn gedwongen om seksuele handelingen uit te voeren om haar rol te veroveren. Maar het is nooit officieel bevestigd dat dat ook in het echt zo gegaan is. Anthony Summers, een biograaf van de filmster, benadrukt dat niets erop wijst dat Marilyn ook echt inging op een dergelijk oneerbaar voorstel.

Polygamie met Edward G. Robinson Jr. en Charlie Chaplin Jr.?

De film neemt ook een loopje met de werkelijkheid wat het liefdesleven van Monroe betreft. In het echt heeft de actrice wel degelijk een korte relatie gehad met Charlie Chaplin Jr. Dat weten we omdat hij die geruchten bevestigde. Maar dat er ook een derde persoon in de relatie betrokken was, in de gedaante van Edward G. Robinson Jr., is helemaal niet bewezen. In de film wordt het trio “the Geminis” genoemd. In die versie van het verhaal wordt Monroe zwanger en wordt ze door de filmstudio gedwongen om een abortus te ondergaan. Hoewel er veel bewijzen zijn dat de filmstudio’s in die tijd verregaande controle uitoefenden op hun vrouwelijke filmsterren en dat ze ten allen koste hun carrières wilden behouden, is er geen enkel bewijs dat Monroe zo’n lot bevallen is. Wat we wel weten, is dat Monroe meerdere miskramen heeft gehad die haar getraumatiseerd achterlieten. Ze droomde ervan om kinderen te hebben. Dat komt dan weer uitgebreid en accuraat aan bod in ‘Blonde’.

Een gewelddadig huwelijk met Joe DiMaggio

In ‘Blonde’ worden de echte namen van de mensen in Monroes leven niet genoemd, maar we weten uit de context maar al te goed naar welke echte personen er verwezen wordt. Het personage dat “The Ex-Athlete” genoemd wordt is Joe DiMaggio, “The President” is Kennedy. Het eerste huwelijk van de actrice, met DiMaggio, wordt weergegeven als een tijd van geweld en jaloezie. In het echt zag het einde van hun huwelijk er ook zo uit. De druppel kwam nadat Monroe haar meest iconische scène opnam, die waarbij haar witte jurk opwaait doordat ze op een luchtrooster staat. DiMaggio was geen voorstander van de scène en sloeg zijn vrouw met zijn riem. Dat komt accuraat voor in ‘Blonde’.

De relatie met JFK

De geruchten over een geheime relatie tussen Marilyn Monroe en president John F. Kennedy begonnen in 1962, nadat de ster ‘Happy Birthday’ zong voor de president. De twee zouden elkaar enkele keren gezien hebben voor haar dood. Er werd zelfs gefluisterd dat de president had opgedragen om haar te doden en het er als een zelfdoding te doen uitzien. Uiteraard is het onmogelijk om te bewijzen dat het zo verlopen is, maar ‘Blonde’ neemt alvast ook het standpunt in dat waar rook is, vuur is. Het boek en de gelijknamige film gaan zelfs nog een stapje verder, want daarin wordt de actrice “als een stuk vlees” aan de president gegeven, waarop die haar verkracht. Het doel van die scène is vooral om te tonen dat Marilyn gedurende haar hele carrière uitgebuit werd, naar alle waarschijnlijkheid was er van een verkrachting geen sprake, ook al zeggen biografen van Marilyn wel dat JFK en de actrice waarschijnlijk wel degelijk een relatie hadden.

Ontdek ‘Blonde’ vanaf 28 september op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top