"Verwarming goed inregelen kan besparing van 5 tot 15 procent opleveren"

Nieuws | Een goede inregeling van verwarmingsinstallaties kan een energiebesparing opleveren van 5 tot 15 procent. Dat benadrukt ATTB, de Belgische vereniging van verwarmingsfabrikanten en -importeurs, vandaag.

Door Belga

Deel dit nieuws

Volgens ATTB blijken in Europa 9 op de 10 cv-installaties niet of slecht 'waterzijdig ingeregeld' te zijn. "Dat heeft niets te maken met de regeling van uw stookketel of warmtepomp, maar met de debieten waarmee het verwarmingswater door uw woning stroomt. Bij een slechte inregeling krijgen radiatoren en vloerverwarmingsleidingen dicht bij de ketel of warmtepomp sneller warmte toegevoerd dan de verwarmingselementen veraf, die daardoor trager opwarmen. Bijgevolg moet uw verwarmingsinstallatie langer draaien en moet de temperatuur van uw verwarmingswater hoger zijn om het overal warm te krijgen. Dat jaagt uw energiefactuur onnodig de hoogte in", aldus ATTB.

Volgens de vereniging zijn de nodige regelsystemen meestal al geplaatst en volstaat het ze goed af te stellen. "Die optimalisatie van uw installatie kan u een energiebesparing tot 5 à 15 procent opleveren, zonder dat u inboet aan warmtecomfort. In bepaalde gevallen levert het zelfs meer comfort op, omdat alle ruimtes even snel opwarmen", klinkt het.

Een Europese richtlijn verplicht het waterzijdig inregelen van verwarmingsinstallaties. Nederland, Frankrijk en Duitsland hebben die richtlijn al omgezet in lokale regelgeving. In België werd daar volgens ATTB nog geen werk van gemaakt, waardoor ook nieuwe installaties nog altijd niet of slecht ingeregeld worden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top