Arnon Grunberg wint Johannes Vermeer Prijs 2022

Films | Arnon Grunberg is dit jaar de winnaar van de Johannes Vermeer Prijs, een staatsprijs voor de kunsten. De schrijver ontvangt de prijs wegens "zijn uitzonderlijke betekenis voor de Nederlandse kunsten", zo is dinsdag bekendgemaakt.

Door Belga

Deel dit nieuws

Gunay Uslu, staatssecretaris van Cultuur en Media, overhandigt de prijs op 16 november aan de auteur, bekend van boeken als 'Tirza', 'Blauwe maandagen', 'De man zonder ziekte' en 'De Joodse messias'. De jury roemt Grunberg vooral om zijn herkenbaarheid van schrijven. "Hij weet alle genres die hij beoefent zijn eigen volkomen herkenbare, veelvuldig geïmiteerde maar onnavolgbare, stem te geven. Na drie zinnen weet je dat hij aan het woord is, dat is een zeldzame kwaliteit", luidt het rapport.

De Johannes Vermeer Prijs wordt jaarlijks toegekend aan een Nederlandse kunstenaar. Voor het eerst gaat de prijs naar een schrijver. Grunberg krijgt met de prijs een geldbedrag van 100.000 euro, dat hij mag uitgeven aan een project op het gebied van zijn werk. Eerdere winnaars zijn onder anderen de Belgisch toneelregisseur Ivo van Hove, architect Rem Koolhaas, modeontwerpster Iris van Herpen en filmregisseur Alex van Warmerdam.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top