Inval Oekraïne - Rusland heeft het recht om kernwapens in te zetten, zegt Medvedev

Nieuws | Na de scherpe waarschuwingen van de Verenigde Staten heeft de Russische oud-president Dmitri Medvedev nogmaals benadrukt dat Rusland het recht heeft om kernwapens te gebruiken, "als dat nodig zou zijn". Dat geldt in "vastgelegde gevallen" en in "strikte overeenstemming met de beginselen van het staatsbeleid inzake nucleaire afschrikking", schreef de huidige vicevoorzitter van de Russische Veiligheidsraad op zijn Telegramaccount.

Door Belga

Deel dit nieuws

Medvedev noemde de volgende voorwaarden voor een mogelijke Russische nucleaire aanval: "Als wij of onze bondgenoten met zulke wapens worden aangevallen, of als agressie met conventionele wapens het bestaan van onze staat bedreigt." Ook president Vladimir Poetin zei onlangs hetzelfde.

Rusland zal ook alles in het werk stellen om te zorgen dat "vijandelijke buren", zoals Oekraïne, "dat rechtstreeks onder controle staat van de NAVO-landen", niet in het bezit komen van kernwapens. "Als de dreiging voor Rusland een bepaalde gevarendrempel overschrijdt, moeten we reageren", zei hij. "Zonder iemands toestemming te vragen, zonder lang overleg. En dat is zeker geen bluf."

De voormalige president, die een stroman was voor Poetin, staat bekend om zijn straffe woorden. Hij heeft al meerder keren gedreigd om kernwapens te gebruiken.

Medvedev schreef echter ook dat hij er niet van uitging dat de NAVO in een dergelijk scenario in het conflict zou ingrijpen. "De veiligheid van Washington, Londen en Brussel is immers veel belangrijker voor het Noord-Atlantisch bondgenootschap dan het lot van een stervend Oekraïne dat niemand nodig heeft." Hij zei dat de levering van moderne wapens "pure business" is voor westerse landen.

De VS hadden Rusland eerder gewaarschuwd voor "catastrofale gevolgen" als er kernwapens zouden worden gebruikt.

President Poetin had voor de (schijn)referenda in de bezette Oekraïense regio's benadrukt dat de gebieden daarna volledig onder de bescherming van de kernmacht Rusland zouden vallen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top