Sia de songwriter: vijf nummers die ze schreef voor anderen

Muziek |

‘Diamonds’ van Rihanna wordt tien jaar oud. Wist je dat die schijf eigenlijk geschreven werd door de zangeres Sia? Haar ken je sowieso van nummers als ‘Chandelier’ en ‘Titanium’, maar ze is ook bedreven in het schrijven van liedjes voor andere artiesten. Pickx lijstte hieronder de interessantste ervan op.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘Diamonds’ van Rihanna

Toen ‘Diamonds’ uitkwam, had Sia al haar eerste albums uitgebracht en daarna beslist om even te focussen op schrijven. Niet veel later bracht ze zelf opnieuw een song uit: ‘Chandelier’ stuwde haar naar de toppen van de hitparades. ‘Diamonds’ schreef ze vlotjes, in een kwartiertje! Eenmaal ze de bekende melodie en energie had gevonden, wist ze welke richting ze uit moest met het nummer en voegde enkel nog romantische tekst toe. Een demo werd verstuurd naar Rihanna, die het nummer zoals het nu gekend is herinterpreteerde. High-speed creatie van een cultsong, alstublieft.‘Let Me Love You’ van Ne-Yo

Als je naar ‘Let Me Love You’ luistert, herken je na een tijdje de energieke delen die een song een Sia-song maken. Maakt niet uit dat Ne-Yo en Sia niet zo veel met elkaar gemeen hebben. De Australische zangeres schreef de tekst, waaronder het herkenbare refrein. Ze heeft van het nummer een ode aan zelfliefde gemaakt, als je de tekst bestudeert. Uiteraard paste de crew van Ne-Yo de teksten nog wat aan naar de mond van de zanger, maar de kern van het nummer, die is van Sia.


‘Loves Me Back To Life’ van Celine Dion

Doorheen heel haar carrière is Céline Dion niet één keer gestopt met zichzelf heruit te vinden en zich in nieuwe genres te gooien. En daar is haar samenwerking met Sia het grootste bewijs van. Hier wel een gemeenschappelijk punt: krachtige stemmen. Geen verrassing dan ook dat Sia het talent van Dion tot zijn recht laat komen. Kenners beschrijven de song als modern, opvallend en pop-y, ofwel: Sia. Met een tekst over de liefde die alles overwint, ook ziekte, raakt een thema dat de zangeres nauw aan het hart ligt.

‘Perfume’ van Britney Spears

Voor welke iconische zangeres heef Sia géén nummer geschreven? Dat zou misschien een makkelijkere vraag zijn om te beantwoorden. Britney Spears is er alleszins wel één. De song gaat over haar scheiding van Jason Trawick, haar voormalig verloofde, in 2013. Sia kon de juiste woorden geven aan een gevoelig onderwerp maar liet ook plek voor de stem van Britney Spears. Vergeet de hoge, haast nasale stem van Britney in ‘Perfume’. Geen speciale bewerking of verdraaien van de stem, gewoon puur Britney: ongewoon in haar repertoire. Eén persoon mogen we daar dankbaar voorzijn: merci Sia, merci!

‘You Lost Me’ van Christina Aguilera 

In 2008 kondigden Christina Aguilera en Sia hun samenwerking aan. Aguilera verklaarde zich “een echte fan van Sia” en was zeer enthousiast om samen met haar aan de slag te gaan. Sia mocht voor de Amerikaanse een ballade schrijven over – opnieuw – een moeilijk onderwerp: bedrogen worden door je geliefde. In de tekst beschrijft Sia de moeilijke gevoelens die met overspel te maken hebben. De stem van Christina Aguilera is hier eerder zacht en droevig, hoewel we haar toch kennen voor haar kracht. Om een omelet te maken moet je eieren breken, voor een tekst als deze moet je harten breken. Take a bow, Sia.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top