Poolse optredens Roger Waters geannuleerd na kritiek op Oekraïne

Muziek | Enkele concerten die Roger Waters dit voorjaar zou geven in de Poolse stad Krakau, blijken te zijn geannuleerd. Dat bevestigden de organisatoren gisteren. Waters, een mede-oprichter van Pink Floyd, had in de aanloop van de concerten forse kritiek geleverd op de houding van Oekraïne en het Westen in het conflict met Rusland.

Door Belga

Deel dit nieuws

Waters had in april in Krakau moeten verschijnen voor de concerten. Volgens de woordvoerder van het stadion waar hij zou optreden, heeft de 79-jarige Brit "zonder reden" zelf zijn optredens afgeblazen. Waters ontkent dat hij de optredens heeft geannuleerd. Volgens de Britse krant The Guardian heeft de annulering eerder te maken met zijn kritische opmerkingen over de oorlog in Oekraïne. De zanger schreef onder meer een open brief aan de Oekraïense first lady Olena Zelenska waarin hij "extreme nationalisten" ervan de schuld gaf haar land richting een "rampzalige oorlog" te leiden. Ook heeft Waters meermaals kritiek geuit op het feit dat westerse landen wapens naar Oekraïne sturen.

Volgens Poolse media zou de gemeenteraad van Krakau er over gaan stemmen om de artiest op een zwarte lijst te zetten. Dat bericht bevestigt Waters. Dat is volgens hem wegens zijn "publieke pogingen om alle betrokkenen bij de verwoestende oorlog in Oekraïne, vooral de overheden van de VS en Rusland, aan te sporen naar vrede toe te werken in plaats van dat het escaleert en eindigt in een nucleaire oorlog die al het leven op de aarde verwoest".

De zanger hoopt volgend jaar gewoon op te kunnen treden in Krakau. "Ik keek ernaar uit mijn boodschap van liefde met de mensen van Polen te delen, iets wat ik al bij veel tournees tijdens mijn meer dan vijftig jaar durende carrière heb mogen doen."

Waters begint volgend jaar maart aan het Europese deel van zijn wereldtournee. Op 4 april treedt hij op in de Ziggo Dome in Amsterdam.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top