Waarom Martin Heylen het geheim ingrediënt voor zijn programma’s vond bij ‘Man bijt hond’

Films | Vanaf dinsdag 27 september kan televisiekijkend Vlaanderen terug genieten van de zachte stem van Martin Heylen in een bijzonder televisieprogramma. Hij trekt op roadtrip door de Verenigde Staten en gaat op zoek naar een verborgen familietak. Zijn programma zal ongetwijfeld terug door veel mensen gesmaakt worden, maar waarom zorgt net hij altijd voor die prachtige reportages? Pickx zocht uit welk geheim ingrediënt hij daarvoor gebruikt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wie de programma’s van Martin Heylen al een tijdje volgt en goed oplet, zal het met ons eens zijn. In zijn werk komen geregeld een aantal gelijkaardige zaken terug. Dankzij die rode draad, zorgt Heylen voor een soort constante doorheen zijn reportages die hem heel wat krediet opleveren. De journalist begon zijn carrière als medewerker van De Morgen en later Humo, vooraleer hij de krantenjournalistiek inruilde voor de televisiewereld

Een uitdaging in de wereld van de televisie, die vond hij bij Woestijnvis in het heerlijke programma ‘Man bijt hond’. Het is ongetwijfeld ook daar dat Heylen veel van zijn typische kenmerken haalde. Het zijn vaak kenmerken waar het programma dat net na het Journaal van zeven uur werd uitgezonden, bekend om stond. Volg gerust even mee. 

Ten eerste waren de reportages in ‘Man bijt hond’ steeds doorspekt met bijzondere verhalen. Net zoals de programma’s van Heylen gingen de journalisten steeds op zoek naar verhalen bij gewone mensen. Vaak leverde dat spraakmakende, grappige en soms zelfs bijzonder aangrijpende verhalen op. Met die neus voor opvallende verhalen ging Heylen ook in zijn eigen programma’s verder. In zijn programma’s als ‘God en klein Pierke’, ‘Dr. Livingstone’ en ‘Heylen en de Herkomst’ schakelde de televisiemaker steevast bekende Vlamingen in, al was die bekendheid nooit de focus in zijn programma’s. Heylen ging altijd op zoek naar de mens achter de bekendheid.

Nieuw aspect

Een tweede kenmerk van ‘Man bijt hond’, is dat de reportages de kijker telkens meenamen naar bijzondere plaatsen. Hoewel Heylen aanvankelijk eerst reportages maakte in de Vlaamse steden en gemeenten, trok hij later de wijde wereld in. Na tochten doorheen de Verenigde Staten, Siberië en later China nam hij de man of vrouw aan de andere kant van het beeldscherm altijd mee naar plekken waar die anders nooit zouden komen. Ook in zijn eigen programma’s ging Heylen daar mee door. Zo ging hij in ‘Dr. Livingstone’ met Philippe Geubels naar Afrika, ging hij in ‘Heylen en de Herkomst’ met bekende Vlamingen naar hun land van herkomst

Dat hij nu voor ‘Uncle Martin’ opnieuw de Stille Oceaan over trekt, verbaast dus niemand. Wat wel nieuw is, is dat Heylen voor het eerst focust op zijn eigen leven. Het is niet zo dat de man een programma maakt over zichzelf, maar hij gaat in de Verenigde Staten wel op zoek naar verhalen achter familieleden van hem. Op die manier voegt Heylen dus een nieuw ingrediënt toe aan zijn reeds bekende formule. 

Ontdek ‘Uncle Martin’ vanaf 27 september elke dinsdag om 20u40 op Eén, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top