Roger Federer in tranen na laatste wedstrijd in zijn tenniscarrière

Sport | Menig tennisfan heeft ongetwijfeld met gemengde gevoelens naar het afscheid van tennislegende Roger Federer gekeken. Afgelopen vrijdag sloot hij zijn carrière af met een nederlaag in het dubbelspel van de Laver Cup in Londen. De Zwitser en zijn eeuwige rivaal en Spaanse vriend Rafael Nadal werden verslagen door de Amerikanen Jack Sock en Frances Tiafoe.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Federer keerde vrijdag terug op de baan voor zijn eerste wedstrijd sinds hij in juli 2021 in de kwartfinales van Wimbledon werd uitgeschakeld tegen Hubert Hurkacz. Voor de gelegenheid werd hij gekoppeld aan de 36-jarige Rafael Nadal, nu recordhouder grandslamoverwinningen met 22 titels. De twee mannen hebben 40 keer tegen elkaar gespeeld op het circuit, waarbij de Spanjaard 24 keer won. 

Hun partnerschap als Team Europe tegen Team World begon goed. Een break in de laatste game was genoeg voor Team Europe om de eerste set te winnen (4-6). In de tweede set verloren ze hun opslag op 1-1, maar braken ze terug om tot 3-3 te komen. Ze redden zes breakpoints in de elfde game. Toch trokken Sock en Tiafoe aan het langste eind toen ze via een tie-break de set wonnen (7/2). In een intense super tiebreak stuurde Federer een eerste matchpoint het net in. Een vlijmscherpe Sock liet deze kans niet liggen en won de set met Tiafoe (11/9), waardoor de wedstrijd in het voordeel van Team World werd beslecht.

De nederlaag weerhield Roger Federer niet om na het einde een staande ovatie in ontvangst te nemen in de O2 Arena. De Zwitser zei dat hij "niet verdrietig" maar "gelukkig" was, ondanks de emotie die hem overviel bij het afscheid. "Het was een prachtige dag, ik zei tegen de jongens, ik ben blij, ik ben niet verdrietig, het is heerlijk om hier te zijn," zei hij.

Dankwoord

De voormalige nummer 1 van de wereld moest zijn tranen bedwingen voordat hij zijn vrouw Mirka bedankte. Zij zag hem het voorbije jaar sukkelen met knieproblemen. Uiteindelijk maakte Federer vorige week donderdag bekend dat hij op de Laver Cup zijn carrière zou beëindigen.

"Iedereen bedankt. Zoveel mensen hebben me aangemoedigd en jullie hier vanavond betekenen alles voor me. Mijn vrouw heeft me zo gesteund... Ze had me lang, lang geleden kunnen overhalen om te stoppen, maar dat heeft ze niet gedaan. Ze liet me spelen. Ze is geweldig", besloot Federer.

Ook tennispartner Nadal hield het niet droog. "Deze wedstrijd is tegelijk historisch maar ook heel moeilijk voor mij. Roger verlaat nu het profcircuit, met hem heb ik een deel van mijn leven gespeeld en nu verdwijnt hij."

De Zwitserse Maestro hangt zijn racket aan de haak na 103 toernooizeges, waarvan 20 grandslamoverwinningen. Hiermee komt een rijkgevulde tenniscarrière ten einde.

Volg de Laver Cup van vrijdag 23 tot en met zondag 25 september op Eurosport.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top