Zwitsers infrastructuurfonds koopt Canadees belang in Fluxys voor 800 miljoen euro

Nieuws | Het Canadese pensioenfonds CDPQ verkoopt zijn belang (19,85 procent) in het Belgische gasnetbedrijf Fluxys aan het Zwitserse infrastructuurfonds Energy Infrastructure Partners (EIP) voor 800 miljoen euro. Dat heeft De Tijd vernomen. Volgens de krant zal EIP een deel van de aandelen verkopen aan de financiële arm van de federale regering (FPIM) en aan de verzekeraars AG (onderdeel van Ageas), Belfius Insurance en Ethias. Bij de drie verzekeraars is de federale regering onrechtstreeks of rechtstreeks aandeelhouder.

Door Belga

Deel dit nieuws

Via Fluxys Belgium is de gastnetbeheerder actief in ons land, maar Fluxys is ook aanwezig in tal van andere landen. Het vehikel was tot nu in handen van de Belgische gemeenten (via Publigas, 77,4 procent), de Caisse de dépôt et placement du Québec (19,85 procent), de financiële arm van de federale regering (FPIM, 2,12 procent) en zijn personeelsleden en management (0,63 procent), schetst De Tijd. Na elf jaar zal het Canadese pensioenfonds de fakkel doorgeven.

Toen CDPQ in 2011 in Fluxys stapte, was het gasnetbedrijf vooral actief in België. Met de steun van de Canadezen werd Fluxys actief in heel Europa en daarbuiten. Volgens de informatie waarop De Tijd zich baseert, betaalt EIP bijna 800 miljoen voor de aandelen van CDPQ. Dat waardeert het volledige aandelenkapitaal van Fluxys op bijna 4 miljard euro, klinkt het. De ondernemingswaarde zou naar verluidt bijna 8 miljard euro zijn, schrijft de krant nog.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top