Protesten Iran - Washington wil toegang tot internet in Iran faciliteren

Nieuws | De Verenigde Staten hebben vrijdag aangekondigd bepaalde restricties tegen Iran op te heffen. Op die manier willen ze de internettoegang van Iraniërs faciliteren. Die werd door de autoriteiten fel ingeperkt door de protesten in de nasleep van de dood van een jonge vrouw.

Door Belga

Deel dit nieuws

"De Verenigde Staten nemen maatregelen om de vrije circulatie van informatie en de toegang tot feitelijke informatie voor het Iraanse volk te ondersteunen", klinkt het in een mededeling van het Amerikaanse ministerie van Financiën.

De Iraanse autoriteiten hadden drastische sancties afgekondigd. Onder meer de toegang tot Instagram en WhatsApp werd aan banden gelegd. Ngo's beschuldigen er de Iraanse overheid ervan de mogelijkheden om bijeenkomsten te organiseren, te beperken.

Aanleiding voor het protest is de dood van de 22-jarige vrouw Mahsa Amini. De zedenpolitie pakte haar ongeveer een week geleden op omdat ze de strenge islamitische kledingvoorschriften geschonden zou hebben. Wat er na haar arrestatie precies met Amini gebeurd is, is onduidelijk. In ieder geval belandde ze in een coma en stierf ze vorige vrijdag in een ziekenhuis.

Critici beschuldigen de zedenpolitie van het gebruik van geweld. De politie ontkent dat. Sindsdien protesteren tienduizenden in het hele land tegen de repressieve koers van de regering. Daarbij vielen al zeventien doden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top