PFOS-vervuiling - Boeren enthousiast over inzetten hennep tegen bodemvervuiling door PFAS

Nieuws | In Zwijndrecht werd vandaag de eerste hennep geoogst die werd geplant met als bedoeling de bodem te zuiveren van schadelijke PFAS-stoffen. De Boerenbond, die meewerkt aan het onderzoek, hoopt dat hennep in de toekomst vaker kan worden ingezet als grondstof voor bio-economie en de plant de bodem kan zuiveren op een minder invasieve manier waardoor het bodemleven bespaard blijft.

Door Belga

Deel dit nieuws

Ongeveer een tweetal maanden geleden zaaiden een aantal Zwijndrechtse landbouwers een nieuwe vorm van vezelhennep in, speciaal gekweekt om de zuiveringscapaciteit van de plant te vergroten. Omdat hennep dieper wortelt dan de meeste gewassen, een grote bladoppervlakte heeft en daarnaast ook een krachtige groeier is, neemt hij versneld stoffen op uit de bodem. Naast water en andere voedingsstoffen worden ook verontreinigende stoffen zoals PFAS en PFOS zo sneller opgenomen.

Voor de delen van de plant die na oogst PFAS-vrij blijken te zijn, is er bovendien nog een afzetmarkt als grondstof voor de bio-economie. "Hennep werd in onze streken eeuwenlang gebruikt voor het maken van papier, scheepstouwen, zeilen, visnetten en kledij. Het kan ook ingezet worden voor het vervaardigen van bouwmaterialen en isolatie, of om kunststof op basis van fossiele brandstoffen te vervangen", zegt Frederik Verstraete, ceo van C-BIOTECH.

Ook voor landbouwers ligt er een verdienmodel in het telen van hennep. "Dankzij zijn beperkte behoefte aan input van voedingsstoffen, groeit hennep zo goed als overal. Boeren kunnen het daarom bijvoorbeeld ook gebruiken als rustgewas voor percelen waarop normaal gesproken andere gewassen worden geteeld of als transitiegewas in de omschakeling naar bio. Met weinig input genereert de plant veel output en geeft het een landbouwer op korte termijn waar voor zijn geld", zegt Kristof Severijns, consulent Boerenbond. 

In de geoogste planten wordt nu gemeten hoeveel PFAS werd opgenomen en in welke delen van de plant. De rest wordt verwerkt in diverse eindproducten.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top