Protest in India: duizenden koeien losgelaten op autosnelweg

Nieuws | In India hebben koeienreservaten uit protest enkele duizenden runderen losgelaten op een autosnelweg, waardoor het verkeer tijdelijk stil kwam te liggen. Dat heeft het Indiase persbureau IANS gemeld.

Door Belga

Deel dit nieuws

Meer dan 200 verzorgingscentra voor koeien, die heilig zijn voor hindoes, wilden met de actie hun eisen aan de lokale overheid van de deelstaat Gujarat kracht bijzetten. Ze vragen 63 miljard roepies (ruim 63 miljoen euro) aan steun in het komende begrotingsjaar. De hindoenationalistische premier Narendra Modi komt ook uit Gujarat.

Hindoes zijn in India in de meerderheid. De reservaten worden onder meer gefinancierd met donaties en zorgen voor vee dat de landbouwers niet meer willen. Er speelt namelijk een fundamenteel probleem in het land: de mensen willen melk, boter en yoghurt, maar uit religieuze overwegingen willen velen de koeien niet doden. Vanwege dat conflict tussen emoties en economie laten boeren mannelijke en oudere vrouwelijke koeien vaak in de steek. Zelfs in megametropolen als de hoofdstad New Delhi is het normaal om zwerfkoeien op straat te zien lopen. Tegelijkertijd bezoeken mensen in India de koeienreservaten om de koppen van de dieren aan te raken, omdat dat geluk zou brengen. 

In de deelstaat Gujarat, waar de koeien op de snelweg werden losgelaten, zijn in totaal 1.500 reservaten met ongeveer 450.000 runderen, aldus het persbureau IANS. Sinds de start van de coronacrisis hebben ze minder donaties ontvangen dan voor de pandemie.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top