Vanuatu roept VN op tot een non-proliferatieverdrag voor fossiele brandstoffen (2)

Nieuws | De president van eilandstaat Vanuatu, gelegen in de Stille Oceaan, heeft voor de Verenigde Naties opgeroepen om een non-proliferatieverdrag op te stellen voor fossiele brandstoffen. Vanuatu wordt bedreigd door de stijging van het zeepeil van de oceanen, een gevolg van de klimaatopwarming en het acht de fossiele brandstoffen verantwoordelijk voor die stijging.

Door Belga

Deel dit nieuws

"We roepen op tot het uitwerken van een non-proliferatieverdrag voor fossiele brandstoffen om ons te ontdoen van koolstof, petroleum en gas zodat we de klimaatopwarming kunnen beperken tot +1,5 graden Celsius", zei president Nikenike Vurobaravu tegen de Algemene Vergadering van de VN. 

"Er rest ons niet veel tijd meer, we moeten nu handelen", pleitte de president. Hij voegde nog toe dat niemand ontzien zal worden wanneer extreme weersomstandigheden eilanden, steden en staten zullen vernielen. "Onze jeugd is doodsbang voor de toekomst en de wereld die we hen zullen nalaten als we onze afhankelijkheid aan fossiele brandstoffen niet aanpassen."

Het initiatief voor het non-proliferatieverdrag komt van klimaatverdedigers die inspiratie haalden bij het nucleaire non-proliferatieverdrag. Het verdrag roept op tot het afschaffen van fossiele brandstoffen en hun vervanging door "schone en koolstofarme" energieën.

Volgens de initiatiefnemers wordt de campagne al ondersteund door tientallen steden en regio's over de hele wereld. Evenals door het Vaticaan, waardoor Vanuatu de eerste "natiestaat" is die het initiatief steunt.

Vorige week riepen de Wereldgezondheidsorganisatie en zo'n tweehonderd andere gezondheidsorganisaties in een brief ook regeringen op om zo'n verdrag in te voeren, waarbij ze benadrukten dat de ernstige bedreiging "intensivering voor de menselijke gezondheid" is.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top