Franse Gemeenschap voorziet 40.000 euro voor startende boekhandels

Nieuws | De Franse Gemeenschap heeft een kaderovereenkomst afgesloten met de boekensector. De overeenkomst voorziet onder meer dat startende boekhandels kunnen rekenen op een budget van 40.000 euro.

Door Belga

Deel dit nieuws

Minister van Cultuur Bénédicte Linard (Ecolo) en minister-president Pierre-Yves Jeholet (MR) hebben een overeenkomst ondertekend met de boekensector met als doel om de sector beter te ondersteunen en het literaire leven en het lezen te stimuleren. De overeenkomst, die in juli al groen licht kreeg van de regering van de Franse Gemeenschap, is gebaseerd op voorstellen die uit de sector zelf komen.

Een aantal initiatieven van vorig jaar en dit jaar krijgen een verlengstuk, zoals de steun voor de auteurslezingen in het onderwijs ('Auteurs en classe') en het platform dat de promotiecampagne van de Franstalige literatuur in België ('Lisez-vous le Belge) moet bestendigen. 

Maar de overeenkomst bevat ook een aantal nieuwe initiatieven. Zo zullen startende boekhandels tot 40.000 euro steun kunnen krijgen voor hun uitrusting, voorraadopbouw, literaire programmering en opleidingen.

"De ondertekening van dit kadercontract bevestigt onze wens om alle spelers in de boekensector samen te brengen rond een globaal project dat deze belangrijke sector beter kan professionaliseren, structureren en promoten", zo zegt minister-president Jeholet in een persbericht.

Volgens minister van Cultuur Linard is het de eerste keer dat er een kaderovereenkomst wordt gesloten tussen de Franse Gemeenschap en de boekensector. "Dit is een fundamenteel instrument om elke schakel in de boekenketen te versterken. Daarom ben ik ook blij met de nieuwe gerichte steun voor onafhankelijke boekhandels, waardoor er in onze steden en gemeenten nieuwe plekken worden gecreëerd die echt ondersteund worden".

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top