ABVV hekelt "nieuwe vertrouwensbreuk" na lekken van cijfers over loonkostenhandicap

Nieuws | Dat de voorspellingen van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) over de Belgische loonkostenhandicap naar de pers zijn gelekt, is "een nieuwe vertrouwensbreuk binnen het sociaal overleg", zegt ABVV. Volgens de socialistische vakbond gaat het immers om een tussentijdse analyse met voorlopige gegevens.

Door Belga

Deel dit nieuws

Uit de voorspellingen van de CRB blijkt dat de loonkosten van Belgische bedrijven de komende jaren fors sneller zullen stijgen dan die van hun concurrenten in de buurlanden, wat hun ­concurrentiepositie ondermijnt. De Belgische loonkostenhandicap zal tussen 2020 en 2024 4,6 procent groter worden, schrijft De Tijd vrijdag. 

"In vertrouwen werd deze analyse aan de sociale partners voorgesteld. Ook de inhoudelijke kanttekeningen", reageert de vakbond. "Zo werden andere bronnen gebruikt dan in officiële rapporten van de CRB, werd Nederland niet in rekening genomen en vond er geen actualisatie plaats voor de periode 2020-2021." Dat de cijfers - "ondanks de expliciete vraag om dat niet te doen" - nu te grabbel zijn gegooid, smoort een serene discussie in de kiem, klinkt het bij ABVV.

"Werkgevers roepen ons als vakbond op om 'constructief' te zijn, en 'samen de last te dragen'. Dat is zeker zo, al vergeten de werkgevers te vermelden dat de winstcijfers - ook in de nieuwe analyse - boven het gemiddelde van de voorbije jaren blijven liggen. Constructief zijn, betekent alle feiten op tafel te leggen", hekelt de vakbond. "Het is cynisch om te moeten vaststellen dat één partij geen kans onbenut laat om olie op het vuur te gooien door eenzijdig, onvolledige, maar gevoelige informatie te verspreiden."

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top