Wie speelde er allemaal literair icoon Francis Scott Fitzgerald?

Films | Van Jazz Age-legende F. Scott Fitzgerald, auteur van romans als ‘The Great Gatsby’ en ‘Tender is the Night’, wordt wel eens gezegd en geschreven dat hij een glamoureus en romantisch figuur was. Of dat ook zo is, laten we in het midden, maar het is wel het beeld dat Hollywood van hem uitdraagt. Denk bijvoorbeeld maar aan de vertolking van Leonardo DiCaprio in Baz Luhrmanns somptueuze bewerking van Fitzgeralds roman. Maar wist je dat ook nog andere Hollywoodacteurs dé auteur van de roaring twenties vertolkt hebben?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Gregory Peck

Tot nu toe zijn er meer dan 20 films gebaseerd op het leven en de boeken van de Amerikaanse schrijver F. Scott Fitzgerald (1896-1940). De auteur is er nooit in geslaagd om als scenarioschrijver in Hollywood door te breken, een van de redenen wellicht - het levert immers drama op - waarom de studio’s altijd aandacht zijn blijven hebben voor de beroemde schrijver. In ‘Beloved Infidel’, een drama uit 1959 van Henry King dat gebaseerd is op de memoires van de Amerikaanse columniste Sheilah Graham, vertolkt de doorgaans sympathieke Gregory Peck de rol van de schrijver.

Fitzgerald wordt gevolgd tegen het einde van zijn leven, op het moment dat hij scenario’s voor Hollywoodstudio’s schrijft om de kosten van een psychiatrische inrichting voor zijn vrouw (Deborah Kerr) te kunnen betalen. Peck zet Fitzgerald neer als een humeurig figuur die kampt met een drankprobleem.

Jason Robards

In 1962 tekende regisseur Henry King ook voor deze prestigieuze filmbewerking van ‘Tender is the Night’, de vierde en laatste roman van Fitzgerald. De roman speelt zich af aan de Franse Rivièra tijdens de Jazz Age en volgt de opkomst en ondergang van Dick Diver, een veelbelovende jonge psychiater, en zijn vrouw Nicole, één van zijn patiënten. Het verhaal is autobiografisch geïnspireerd: het teruggrijpen van Dick naar de fles en de psychische problemen van zijn vrouw weerspiegelen gebeurtenissen in het leven van de auteur en zijn vrouw Zelda Fitzgerald. De rol van Dick wordt vertolkt door Jason Robards, die van zijn patiënte door Jennifer Jones, maar zowel Robards als Jones werden algemeen beschouwd als te oud voor de rollen.

Robert Redford

De meest bekende Fitzgerald-vertolker, na DiCaprio uiteraard, is wellicht Robert Redford. In 1974 waagde Jack Clayton zich aan een bewerking van Fitzgeralds klassieker over de roaring twenties. Het scenario van deze superproductie is van de hand van Francis Ford Coppola. De regisseur van ‘The Godfather’ schreef het script vlak voordat zijn maffiaepos in première ging en nadat er een van literair icoon Truman Capote was afgewezen. Maar ondanks al deze prestigieuze namen – tot de cast behoorden ook Mia Farrow en Bruce Dern – werd deze kijk op de rijke Gatsby die een oude liefde probeert terug te winnen niet juichend onthaald. Sommigen vonden de vertolking van Redford veel te stijf, anderen haakten dan weer af omwille van de te literaire en schematische aanpak.

Jeremy Irons

Ook Jeremy Irons kroop in de huid van F. Scott Fitzgerald. Dat deed hij voor ‘Last Call’, een tv-film uit 2002. De film is gebaseerd op ‘Against the Current: As I Remember F. Scott Fitzgerald’, de memoires van Frances Kroll Ring. Ze was de laatste secretaresse en persoonlijke assistent van F. Scott Fitzgerald voor zijn dood. Zo typte ze onder meer concepten van ‘The Last Tycoon’ uit en naar verluidt koos ze ook de grijze kist voor zijn begrafenis uit nadat hij plotseling aan een myocardinfarct was gestorven. In de slotscène van de film heeft Kroll een cameo maar haar jongere zelf wordt vertolkt door Neve Campbell. Jeremy Irons speelt dus de auteur in de laatste dagen van zijn leven die troost vindt in de armen van Kroll, terwijl de rol van Fitzgeralds vrouw Zelda door Sissy Spacek wordt vertolkt.

Leonardo DiCaprio

Wie recent de ‘Elvis’-biopic met Austin Butler in de rol van de legendarische ‘King of Rock and Roll’ gezien heeft, weet ondertussen dat je de Australische regisseur Baz Luhrmann niet meer moet uitleggen wat uitbundigheid juist is. Die zwierige barokke aanpak vind je ook terug in deze gestileerde bewerking van ‘The Great Gatsby’ waarin jetsetter Jay Gatsby (Leonardo DiCaprio) somptueuze feestjes geeft in een poging de fragiele nicht van zijn buurvrouw op Long Island, Daisy (Carey Mulligan), terug te winnen nadat hij haar is kwijtgeraakt aan playboy-erfgenaam Tom Buchanan (Joel Edgerton). Niet de beste rol van DiCaprio, maar swingen doet deze extravagante film anders wel.

Bekijk ‘The Great Gatsby’ op zondag 2 oktober om 19u55 op Play6 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top